Unge klimaaktivister besætter Christiansborg Slotsplads

Klimastrejke i Aarhus februar 2019. Foto: Gustav Bech

Mette Frederiksen har brudt det klimaløfte, som hun gav hele den danske befolkning for et år siden. Ungdommen har fået nok, siger unge klimaaktivister.

KLIMA – Fra tidlig mandag morgen 28. september indleder unge aktivister i FridaysForFuture et klima- og ungdomsoprør, hvor de besætter Christiansborg Slotsplads.

»Vi vil stå på pladsen i løbet af dagen og hele natten som en protest mod den uambitiøse klimapolitik, der har været fra Mette Frederiksens og regeringens side, som ungdommen på ingen måde vil acceptere«, siger de.

»Vi er vrede, vi er kede af det, og vi er skuffede«, siger Sasha Søndergaard-Hearn, som er koordinator i FridaysForFuture.

»Mette Frederiksen har brudt et klimaløfte, som hun gav hele den danske befolkning for et år siden. Hun har ikke kun svigtet ungdommen, men hun har også svigtet alle dem, der satte et kryds ved hendes navn til folketingsvalget i forventningen om, at hun ville sikre en grøn omstilling af Danmark«, siger den unge klimaaktivist.

Sætter sin lid til den teknologiske udvikling

Regeringen har i den seneste tid nedtonet de klimapolitiske ambitioner, og i sidste uge lod statsminister Mette Frederiksen forstå, at hun sætter sin lid til, at den teknologiske udvikling kan blive en væsentlig drivkraft for den grønne omstilling, som skal reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent senest i 2030.

»Hvis man beslutter vejen til de 70 procent alene på baggrund af de kendte teknologiske løsninger i dag, så vil det have alt for store konsekvenser«, advarede statsministeren forleden.

Så på trods af de grønne løfter, vi fik præsenteret af regeringen sidste år på baggrund af skolestrejkerne, kan vi nu se, at vores fremtid aldrig har været Mette Frederiksens prioritet, lyder det fra aktivisterne i FridaysForFuture.

Ungdommen har fået nok

»Ungdommen har fået nok, og derfor vil vi gå på gaden indtil regeringen reelt lytter til os og helt konkret handler på det, vi kræver: At regeringen tager deres egen lovgivning seriøst og påbegynder reel politisk klimahandling«.

FridaysForFuture et et globalt netværk, der med inspiration fra den dengang 15-årige svenske klimaaktivist, Greta Thunberg, har arrangeret skolestrejker over det meste af jordkloden i et forsøg på at råbe verdens ansvarlige politiske ledere op.

»Lige nu har Mette Frederiksen en mulighed for at vælge hvordan fremtidige generationer kommer til at huske hende. Var hun statsministeren, der endelig valgte at prioritere min, vores og klodens fremtid? Eller var hun statsministeren, der svigtede alle os unge, der gik på gaden for klimahandling? Alt tyder lige nu på det sidste, men det er aldrig for sent at vende skuden«, siger Selma de Montgomery, koordinator i FridaysForFuture.