Spanien lukkede 7 af 15 kulkraftværker samme dag

Spanien har lukket en række kulkraftværker, og det er godt nyt for klimaet. Foto: Colourbox

Spaniens udledning af drivhusgasser rasler ned, efter at landet ved udgangen af juni slukkede for syv kulkraftværker.

KLIMA – På én gang lukkede syv ud af 15 kulkraftværker i Spanien.

Det skete tirsdag 30. juni, da fire store energivirksomheder lukkede og slukkede syv af deres kraftværker, fordi det efterhånden er blevet for dyrt at brænde kul af, og yderligere fire kulovne er gået i gang med processen for at dreje nøglen om.

Det oplyser det uafhængige netmedie Verdens Bedste Nyheder, som laver konstruktiv journalistik.

Det betyder, at Spaniens elektricitetsproduktion er på vej til at blive fri fra kul i rekordfart. Det skriver den spanske avis El Pais. Flere af kulkraftværkerne kørte allerede på meget nedsat kraft, og kullets andel i strømproduktionen var allerede hastigt på vej ned, viser tal fra selskabet Red Eléctrica de España, der driver det spanske elnet.

Udledning beskåret med en tredjedel

I 2007 kom 27 procent af strømmen fra kulkraftværker. I 2018 var tallet faldet til omkring 14 procent, og i maj i år kom blot 1,4 procent af strømmen fra kul. Og nu har fire energivirksomheder så lukket de syv kulkraftværker.

Det betyder, at drivhusgas-udledningerne fra den spanske elektricitetsproduktion rasler ned. De sidste fem år er udledningerne blevet beskåret med en tredjedel, og Red Eléctrica de España anslår, at sektoren i 2019 udledte 30 millioner tons mindre CO2 end i 2015. Det svarer til mere end halvdelen af Danmarks samlede udledninger.