Rasmus Prehn: Store gevinster til alle ved at spise mindre kød

Mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter kan give årlig gevinst til samfundet på 12 milliarder kroner samt give danskerne flere gode leveår, viser ny undersøgelse. Foto: Fødevareministeriet

»Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt,« siger Rasmus Prehn.

Hvis danskerne i højere grad følger de nye, klimavenlige kostråd, vil samfundet kunne indhente 12 milliarder kroner om året i sundhedsøkonomiske gevinster. Desuden vil mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter give os flere raske leveår.

En bedre efterlevelse af de nye kostråd vil forebygge ca. 1.000 for tidlige dødsfald blandt danskerne hvert år. Det viser en ny undersøgelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen. 

Det er særligt rødt og forarbejdet kød danskerne skal skære ned på, hvis vi vil forebygge sygdomme og for tidlige dødsfald, viser undersøgelsen. Men også mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder, samt fisk og skaldyr vil kunne gavne samfundsøkonomien, livskvaliteten og levetiden. 

»Ved at skære ned på kødet og spise mere grønt, får vi flere raske leveår sammen med vores nærmeste,« siger fødevareminister Rasmus Prehn.

»Samtidig estimeres det at give ekstra 12 milliarder kroner til samfundet, når vi skal håndtere færre af de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med en usund kost. Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt,« siger Rasmus Prehn.