

Ny international hjemmeside skal giver overblik over de hormonforstyrrende stoffer. Den lanceres i dag på dansk initiativ i samarbejde med Belgien, Frankrig, Holland og Sverige, som alle presser på for at få EU til at stramme reglerne.
FARLIG KEMI – Legetøj, computere, solcreme. Hormonforstyrrende stoffer kan findes i en lang række produkter, som vi omgiver os med i hverdagen. Og de er svære helt at undgå. Stofferne kan f.eks. påvirke forplantningsevnen, medføre tidlig pubertet, stofskiftesygdomme, fedme og misdannede kønsorganer hos drengebørn.
Danmark har i mange år presset på for strammere EU-regler for stofferne. Og i dag lancerer Miljøstyrelsen en hjemmeside med lister over hormonforstyrrende stoffer i samarbejde med myndigheder i Belgien, Frankrig, Holland og Sverige.
– Det går alt alt for langsomt med at få beskyttet mennesker og miljø mod hormonforstyrrende stoffer. Derfor lancerer vi nu vores egne lister over stofferne i samarbejde med lande, som deler vores frustration over EU’s langsommelighed. Jeg håber, at alle medlemslande og ikke mindst industrien vil bruge vores lister til at undgå de skadelige stoffer, indtil EU er klar med fælles regler, siger miljøminister Lea Wermelin.
LÆS OGSÅ: Børn udsættes for skadelig kemi i børnehaven
Skal skabe gennemsigtighed og samle viden
Hidtil har der ikke været en samlet liste over stoffer, der er identificeret som hormonforstyrrende af myndighederne i EU, og kun et fåtal af stoffer er officielt identificeret som hormonforstyrrende. Den nye hjemmeside skal skabe gennemsigtighed og viden om stoffer, der er identificeret som hormonforstyrrende eller undersøges for at være det.
Industrien kan fx bruge siden til at finde de kendte hormonforstyrrende stoffer, så de kan udskiftes med sikrere alternativer.
– Danmark har gennem mange år haft fokus på hormonforstyrrende stoffer. Vi har forsket og arbejdet for mere viden om stofferne. Og vi har lagt et konstant pres på EU. Vi kan ikke blive ved med at vente. Den nye hjemmesiden bringer os et skridt videre. Det er et konkret værktøj, som kan hjælpe med til at sætte fart på processen mod strammere regler, siger Lea Wermelin.
Sammen med de andre ministre bag den nye hjemmeside har Lea Wermelin skrevet til EU-Kommissionen og lagt op til at samarbejde om den videre udvikling af listerne.
FAKTA om hormonforstyrrende stoffer i EU
Der findes i dag ikke en officiel europæisk liste over hormonforstyrrende stoffer. Hormonforstyrrende stoffer kan bl.a. findes i kosmetik, rengøringsmidler, fødevarekontaktmaterialer og plastikprodukter.
Den nye hjemmeside indeholder tre lister:
- Stoffer, der er identificeret som hormonforstyrrende i EU.
- Stoffer, der undersøges for hormonforstyrrende effekter i EU.
- Stoffer, der anses for at være hormonforstyrrende i et eller flere af deltagerlandene.
- Ved lanceringen er der hhv. 19, 84 og 9 stoffer på de tre lister.
- For at myndighederne skal kunne regulere stofferne, er der brug for at få dem identificeret og prioriteret.
- EU-Kommissionen satte i december 2019 gang i en kvalitetskontrol af al lovgivning i EU om hormonforstyrrende stoffer. Kommissionen vil undersøge, om lovgivningerne er tilstrækkelige til at sikre målet om at minimere udsættelsen af mennesker og miljø for hormonforstyrrende stoffer, og om der er en sammenhæng på tværs af lovgivningerne. Resultatet ventes midt i 2020.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet