Franciska Rosenkilde valgt som ny politisk leder af Alternativet

Valget stod mellem fire kandidater. Franciska Rosenkilde fik Hun fik 260 af de 471 afgivne stemmer.

NAVNENYT – Jeg glæder mig til, at vi igen kan begejstre og arbejde for en bæredygtig omstilling, siger hun.


Franciska Rosenkilde blev søndag eftermiddag valgt som ny politisk leder af Alternativet.

Hun er 45 år, kultur- og fritidsborgmester i København og fik ifølge DR 50 pct. af de i alt 471 stemmer.

– Jeg glæder mig til, at vi igen kan begejstre og arbejde for en bæredygtig omstilling, siger hun.

Francisca Rosenkilde afløser Josephine Fock, som for tre måneder siden valgte at trække sig fra formandsposten. Medlemmernes valg af Josephine Fock udløste tumult i partiet og folketingsgruppen, og kort tid efter valgte fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer – blandt andet partiets stifter, Uffe Elbæk – at forlade partiet. Det blev i stedet løsgængere og har siden stiftet partiet Frie Grønne. Siden marts har Alternativet kun haft et folketingsmedlem, nemlig Torsten Gejl.

Alternativet fik ved folketingsvalget i 2019 fem mandater og tre procent af stemmerne. I den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR og Altinget, står partiet kun til at få 0,6 procent af stemmerne. Det er et godt stykke fra spærregrænsen på 2 procent. Det bliver nu Franciska Rosenkildes opgave at skabe ny optimisme og tiltro til Alternativets politiske arbejde.

Stor og svær opgave

»Det er en stor, svær og vigtig opgave Franciska Rosenkilde har taget på sig. Stor respekt til hende for at gøre forsøget. Å har som parti – bl.a. pga manglende styring og professionalisme – sammen med nogle vigtige og fremsynede politiske tanker, holdninger og attituder, ligget i dvale. Det er nogle tanker, holdninger og attituder som ikke findes i andre partier, og som vi i dén grad som samfund har brug for bliver vakt til live igen. Det kan lykkes hvis alle de, der deler de holdninger, bakker massivt og stædigt op – ellers ikke«, skriver musikeren Jens Lysdal.

Lysdal er til daglig bestyrer af debatforummet Det Alternative Miljøministerium på facebook, som blev oprettet af personer med sympati for Alternativet i protest mod Lars Løkkes sammenlægning af Miljøministeriet og Fødevareministeriet i 2015.

Blandt de mange, der ønsker tillykke, er Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten.

Også Uffe Elbæk, stifteren og den tidligere leder af Alternativet, har ønsket Franciska Rosenkilde tillykke.

»Jeg har lyst til højt og tydeligt at sige tillykke til dig. Kæmpe opgave du har foran dig. Og selvom I har jeres politiske projekt at løft, og vi i Frie Grønne har vores, så glæder jeg mig oprigtigt over, at det blev dig«, skriver Uffe Elbæk i sin lykønskning på twitter.