Det er betænkeligt, at skiftende regeringer i den grad lader sig rådgive af de lobby- og interesseorganisationer, der er repræsenteret i Vildtforvaltningsrådet. SMV-regeringen bør trække mere på den uafhængige ekspertise, der sidder i såvel Klima- som Biodiversitetsrådet.
***

Af Søren Wium-Andersen, biolog
I sidste uge var det en nyhed, at antallet af dagsommerfugle går tilbage. Ikke mindre end 22 arter er ikke set i store dele af øst Danmark og bestanden er skrumpet med med 72% siden 1993, kunne man læse forleden her på GreenUpdate.dk.
Samtidigt taler regeringen om den vigende biodiversitet og ændringerne i klimaet. Men dens initiativer for at få gjort noget ved disse problemer udsættes gang på gang og forsøges nu at ændret gennem nye initiativer.
Det er tydeligt at se i forslaget til Finanslov 2024, hvor regeringen afslører, at den ikke har til hensigt at fortsætte med bevillingerne til Biodiversitetsrådet udover 2024. Så om blot 17 måneder lukkes kassen i for rådets aktiviteter.
Det kan alle læse i finanslovsudkastet §23 side 38. Her fremgår det, at der ikke er afsat midler til rådets drift efter 2024.
Bekvemt for regeringen
Så sker der ikke ændringer i den endelige finanslov, så tørrer bevillingerne til Biodiversitetsrådet ud om få måneder. Det er sikkert bekvemt for regeringen, da den ikke er glad for kritiske rapporter på det område, som Biodiversitetsrådet dækker. Samtidigt med, at EU ønsker 20-30% af arealet udlagt til natur, kunne Biodiversitetsrådet udsende en rapport, der påviste, at der kun er ganske få procent beskyttet natur i Danmark.
Regeringen anvender i stedet Vildtforvaltningsrådet, når den har behov for vejledning på biodiversitetsområdet. Senest skete det i forbindelse med fugle til hobby jagt, hvor miljøministeren ønskede en udtalelse fra Vildtforvaltningsrådet om udsætninger af fugle.
Rådet anbefalede miljøministeren, at disse udsætninger kan fortsætte i de kommende 10 år for fasaner og agerhøns vedkommende, mens udsætningerne af gråænder først skal ophøre om 5 år. De sidste på trods af, at ænder kan være raske smittebærer for fugleinfluenza.
Ingen af organisationerne i Vildtforvaltningsrådet, heller ikke de grønne som Danmarks Naturfredningsforening, Ornitologisk Forening eller Dyrenes Beskyttelse, kom med en mindretalsudtalelse om, at den omfattende import af skydefugle til hobby-jagt har en negativ indvirkning på biodiversiteten, og at udsætningerne af skydefugle måske var en medvirkende årsåg til, at der gennem de seneste år er blevet udbetalt mange millioner kroner i erstatninger til landbruget i forbindelse nedslagtninger af fjerkræbesætninger på grund af fugleinfluenza.
De reelle udgifter til bekæmpelse af fugleinfluenza i årene 2020-2022 fremgår desværre ikke af et uklart svar på spørgsmål 648 til Folketinget.
Bør trække på uafhængig ekspertise
Jeg finder det betænkeligt, at skiftende regeringer i den grad lader sig rådgive af de lobby- og interesseorganisationer, der er repræsenteret i Vildtforvaltningsrådet. SMV-regeringen bør trække mere på den uafhængige ekspertise, der sidder i såvel Klima- som Biodiversitetsrådet.
SMV-regeringens politik på områderne giver sikkert fred med partiernes fokusgrupper, men den gavner hverken biodiversiteten eller klimaet i et tilstrækkeligt omfang. Forleden blev der opslået en ny kontorchef stilling i Miljøstyrelsens afdeling for Arter og Naturbeskyttelse til besættelse den 1. november.
I stillingsannoncen oplyses det, at afdelingen skal opmandes med yderligere 10 personer inden årsskiftet 2023/2024. Gruppen skal bl.a. tage sig af en kommende EU-naturgenopretningsforordning samt generelle opgaver vedrørende biodiversitet.
Det slog mig, at den nye gruppe vil opnå funktionsdygtighed i løbet af 2024, samtidigt med at bevillingerne til Biodiversitetsrådet tørrer ud. Mon det er ministeriets tanke, at gruppen skal overtage Biodiversitetsrådets funktioner?