Klimaforandringer vil skabe eksponentiel stigning i global sult

Hvert tiende menneske på kloden er underernæret. Foto: Wikimedia Commons/Oxfam East Africa

Mere end hvert tiende menneske på kloden er underernæret, og FN forudser, at verden vil opleve en eksponentiel stigning i sult på globalt plan, selv om temperaturstigningerne ikke løber løbsk, men kan holdes på to grader.

KLIMA – Flere og flere mennesker på kloden sulter, og da nye sultkatastrofer især hænger sammen med klimaforandringerne, spår FN, at verden vil opleve »en eksponentiel stigning i global sult«, selv hvis den globale temperaturstigning ender på to grader.

Det skriver netmediet Globalnyt.

Antallet af decideret underernærede mennesker på verdensplan faldt markant fra 811 millioner i 2005 til 607 millioner i 2014. Men siden er tallet igen steget og står til at nå 768 millioner i 2020, viser tal fra FAO, FN’s Fødevare og landbrugsorganisationen.

Det svarer til hvert tiende menneske på kloden.

Knap 50 lande må lige nu forholde sig til sultkatastrofer, der rammer en overvejende del af deres befolkninger. Mange af disse lande ligger på det afrikanske kontinent, og det er der en grund til, siger Joe Mzinga, talsperson for et netværk for småbønder i det østlige og sydlige Afrika.

Eksponentiel stigning i global sult

»En af grundene til, at (Afrika syd for Sahara) har højere niveauer af sult er mangel på beredskab i forhold til udfordringer i forbindelse med klimaændringer,« siger Mzinga til Deutsche Welle.

Samme konklusion drager FN’s fødevareprogram, WPF, og advarer om, at antallet af personer, der sulter, kun vil stige, i takt med at klimaforandringerne vinder indpas.

Mere konkret lyder advarslen, at verden vil opleve »en eksponentiel stigning i global sult«, der vil sende yderligere 189 millioner mennesker ud i sult, hvis vi ender med en global temperaturstigning på to grader over præindustrielt niveau, skriver Globalnyt.