Vrede bønder i store traktorer vil fylde gaderne i Aarhus og København

Store traktorer vil lørdag fylde gaderne i Aarhus og København. Billedet er fra en traktordemonstration i Berlin. Foto: Pixabay

Lørdag formiddag vil store traktorer køre igennem gaderne i Aarhus og København for at demonstrere mod aflivningen af mink og kræve, at statsministeren går af.

DEMONSTRATION – Vrede bønder på store traktorer ventes i morgen lørdag til Aarhus og København, hvor de vil demonstrere mod aflivningen af raske mink og den ulovlige ordre, som de i enighed med en samlet blå blok mener bør få konsekvenser ikke blot for den nu afgåede fødevareminister Mogens Jensen, men for hele regeringen og statsminister Mette Frederiksen, som de vil presse til at udskrive valg.

Det har fået politiet til at opfordre andre trafikanter om at overveje alternative ruter eller helt at lade bilen stå.

»I morgen lørdag vil formentlig hundredvis af demonstranter køre ind i København i traktorer i tidsrummet fra kl. cirka 10 til 16. Københavns Politi opfordrer trafikanterne til at overveje alternative ruter eller helt at lade bilen stå«, skriver Københavns Politik på twitter.

Ifølge demonstrationens hjemmeside er 850 traktorer tilmeldt.

Kun adgang for registrerede traktorer

Politiet gør i øvrigt opmærksom på, at det kun er traktorer, som er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, der må benyttes til kørsel til og fra demonstrationspladserne.

Politiet forventer, at de potentielt flere hundrede traktorer på vejene vil påvirke trafikken væsentligt i de dele af byen, som demonstranternes rute går igennem. Det er sandsynligt, at der opstår køer.

»Vi vil prioritere at lede traktorerne gennem byen med så få ophold som muligt, men under alle omstændigheder kommer demonstrationen til at påvirke trafikken væsentligt. Derfor opfordrer vi bilister til at finde alternative ruter eller måske overveje at benytte kollektiv transport i stedet,« siger politiinspektør Tommy Laursen.

»Vælger man kollektiv transport, minder vi om, at man skal huske at bruge mundbind og følge sundhedsmyndighedernes øvrige retningslinjer,« siger Tommy Laursen.

Det er en gruppe, der kalder sig »Oprør fra landet«, der angiveligt har arrangeret demonstrationerne. En lignende demonstration i Agerskov samlede forleden over 100 deltagere, og i et tv-indslag på TV Syd kunne man blandt andet se lederen af Nye Borgerlige, Pernille Vermond, køre rundt på en gammel, nymalet rød traktor uden førerhus, mens hun råbte til de omkringstående med opfordring til at fortsætte kampen mod regeringen og aflivningen af mink.

Mette Frederiksen afbilledet i naziuniform

Ved demonstrationen i Agerskov kunne man se en stor plakat, hvor statsminister Mette Frederiksen og Enhedslistens Pernille Skipper var afbilledet i naziuniformer ledsaget af tekster som »Løgner« og »Lystmorder«.

I et af landbrugsbladene, det annoncefinansierede Maskinbladet har chefredaktør Rasmus Dalsgaard vakt opmærksomhed ved at kalde statsministeren for »forbandede uværdige diktator«

»Den slags overgreb, som regeringen har tænkt sig at begå, kalder på en sand frihedskamp«, mener Dalsgaard, som lover, at »enhver modstand mod regeringens plan vil møde respekt herfra.«

»Sådan en situation har vi tidligere set i Danmarkshistorien. Det efterfølgende retsopgør straffede alle medløbere, som undskyldte sig med, at »de blot fulgte loven«. Føj, Mette«, lyder det Maskinbladets chefredaktør.

Ind i København via tre indfaldsveje

Ifølge politiet vil traktorerne klokken cirka 10 blive ledt ind i København via tre indfaldsveje: Gammel Køge Landevej, Roskildevej og Frederikssundsvej.

Herefter kører traktorerne sydpå ad ring 2 og samles på Kalvebod Brygge, hvor de kører videre ad følgende rute:

Kalvebod Brygge – Vester Voldgade – Stormgade – Vindebrogade – Christiansborg Slotsplads – Holmens Kanal – Kongens Nytorv – Bredgade – Grønningen – Folke Bernadottes Allé – Indiakaj – Langelinie.

Samtidig vil en gruppe fiskekuttere lægge til kaj på Langelinie, hvor der finder en samlet demonstration sted fra 12 til 14.

Fra klokken cirka 14.30 bliver traktorerne ledt ud af byen via følgende rute:

Langelinie – Kalkbrænderihavnsgade – Nordhavnstunnelen – Tuborgvej (ring 2). Herefter deler demonstrationen sig og kører ud af byen via de tre førnævnte indfaldsveje: Frederikssundsvej, Roskildevej og Gammel Køge Landevej.