Borgmestre i oprør over plan om privatisering af affaldshåndtering

Regeringens planer om at privatisere affaldshåndteringen støder på voldsom modstand. Foto: Colourbox

AFFALD – En hel stribe af borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre og fra Jylland til København advarer om, at renovation og fjernvarme bliver dyrere, der vil blive importeret mere affald, og vi vil få et ringere miljø, lyder de mange advarsler fordelt på fire breve, der er blevet sendt til regeringen og Folketinget.

– Vi er rystede over regeringens oplæg, der savner fagligt belæg og indeholder adskillige fejlslutninger. En privatisering river tæppet væk under sektoren, siger den tidligere Struer-borgmester Mads Jakobsen (V), som i dag er formand for Dansk Affaldsforening.

Regeringen fremlagde for et par uger siden en plan for affaldssektoren som led i første del af den store klimahandlingsplan. Her lød det, at importen af affald fra udlandet til at fylde ovnene herhjemme skal bringes ned, hvor de mindst effektive forbrændingsanlæg må lukke.

Konkurrence på markedet for affald

Med planen følger en liberalisering, der åbner op for privat konkurrence på markedet. Det skal ifølge et regeringsbilag bevirke, at de mindst effektive forbrændingsanlæg automatisk lukker.

Men det truer altså en række af kommunernes økonomi, der har penge bundet op i forbrændingsanlæggene, protesterer borgmestre fra Furesø, København, Aalborg, Fredericia og Herning, som Politiken har talt med.

Også Karsten Filsø, der er Filsø, der er byrådsmedlem i Holstebro Kommune for SF og bestyrelsesmedlem i affaldsselskabet NOMI 4S, et samarbejde mellem fire kommuner i Nordvestjylland har i et debatindlæg her på GreenUpdate, advaret mod regeringens planer:

»Regeringens udspil om privatisering af affaldssektoren er båret af en liberal ideologisk flamme og dyb uvidenhed om hvordan den danske affaldssektor egentlig fungerer. Så lad os nu tænke os godt om, inden regeringen laver en hurtig handel, som ikke kan gå tilbage«, skrev Karsten Filsø under overskriften: S-udspil om privatisering af affaldssektoren er båret af liberal ønsketænkning.