Vedvarende energi en succes i Nepals bjerge

Fattige kvinder i Nepal samler brænde i de uvejsomme bjergområder. Foto: Ulla Skovsbøl

Fem millioner nepalesere i fattige landsbyer uden el-net har med dansk støtte fået strømforsyning fra mikro-vandkraft og bittesmå sol- og biogasanlæg.


Af Ulla Skovsbøl, journalist

Omkring halvdelen af Nepals ca. 30 millioner indbyggere bor uden for el-nettets rækkevidde i det bjergrige land, og mange af dem har ingen adgang til strøm overhovedet. Men gennem de seneste tyve år har Danida og andre donorer sikret strøm fra vedvarende energikilder til en million husstande i fattige bjergegne.

Landsbyen Kusheshwar Dumja sydøst for Nepals hovedstad Kathmandu er en af de landsbyer, hvor børnene nu kan læse lektier om aftenen, og hvor kvinderne kan male majs på en el-drevet kværn i stedet for at gå fem kilometer med sækkene til den nærmeste vandmølle.

Et af Danmarks vigtigste indsatsområder
– Vedvarende energi i landdistrikterne er et af vores vigtigste indsatsområder, og har været det i mere end tyve år, siger Danmarks ambassadør i Nepal, Morten Jespersen.

– Vi prioriterer området højt, fordi der er et stort behov. Den vedvarende energi har et klima-og miljøaspekt, der er indbygget fattigdomsbekæmpelse i projekterne, og på længere sigt giver energiforsyning til landsbyerne også et økonomisk vækstpotentiale, forklarer han.

1,4  milliarder mennesker i den tredje verden lever uden adgang til elektricitet.

Hør Ulla Skovsbøls indslag om Nepal på Orientering på DR P1