Joe Biden og Kamala Harris vinder præsidentvalget i USA

Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris har på forhånd varslet et opgør med Donalds Trumps kulsorte klima- og miljøpolitik. Foto: Gage Skidmore

Kamala Harris bliver sit lands første kvindelige og sorte vicepræsident.

Efter flere dages optælling af stemmer efter tirsdagens valg i USA er de store amerikanske medier nu så sikre på resultatet, at de lørdag eftermiddag har udråbt 77-årige Joe Biden og 56-årige Kamala Harris som USA’s næste præsident og vicepræsident.

Kamala Harris bliver sit lands første kvindelige og første sorte vicepræsident. Hun er datter af en mor fra Indien og en far fra Jamaica.

Trump fastholder: Jeg vandt stort

Selv om stemmetallene viser det modsatte, fastholder Donald Trump i et opslag på twitter stædigt, at han vandt valget stort og nu vil gå til domstolene.

Allerede dagens efter valget og lang tid før stemmeoptællingen var slut, erklærede Donald Trump sig som vinder og lod forstå, at han ikke ville acceptere et nederlag.

Mere klimapolitik

Joe Biden takker for valget og understreger, at han vil være præsident for alle amerikanere – ikke kun dem, der stemte på ham.

Mens USA under præsident Trumps styre har skrottet eller gennemhullet en lang række bestemmelser og love til gavn for natur og miljø, har Biden anslået en mere grøn kurs.

Han har under valgkampen lovet, at USA igen bliver en del af Paris-aftalen og har samtidig fremlagt en ambitiøs klima- og energiplan.

Som en af sine første handlinger, da han blev præsident i 2016, slettede Trump konsekvent alt om miljø- og klimapolitik fra Det Hvide Hus´ hjemmeside.

Donald J. Trump nægter at erkende valgnederlaget. På twitter skriver han uden blusel og med versaler, at han vandt stort.