Historisk voldsomme skovbrande hærger Cypern

Bjergskråninger med fyrretræer og frodige frugtplantager er blevet forvandlet til ulmende sorte stubbe i et ufrugtbart gråt landskab. Foto: CC BY flickr mild_swearwords

Cypern oplever hedebølge med temperaturer over 40 grader. Cyprioterne beder om hjælp fra EU og Israel.

NATUR – Mindst fire mennesker er omkommet under voldsomme naturbrande i Cypern. Brandene betegnes som de hidtil værste på øen i adskillige årtier, og Cypern har nu appelleret om hjælp fra EU og Israel, skriver Reuters.

Årsagen til branden, som brød ud midt på dagen lørdag, er ukendt, men Cypern har de seneste dage oplevet temperaturer over 40 grader.

Ifølge nyhedsbureauet er det et stort skovområde, som står i flammer, og kraftig blæst har fået branden til at brede sig hurtigt. Mindst 10 bysamfund er blevet berørt af ilden i et område på omkring 50 kvadratkilometer i et højdeområde for foden af Trodos-bjergene.

Flammerne må ikke brede sig

»Det er en af de mest ødelæggende brande i Cyperns historie, vi oplever lige nu«, siger Cyperns præsident til journalister.

Området omfatter nogle af Cyperns mest maleriske bjerglandsbyer. Vidner sagde, at skråninger af frodige fyrretræer og frugtplantager er blevet forvandlet til ulmende sorte stubbe i et ufrugtbart gråt landskab.

»Det vil tage mindst 10 år, før det er vokset til igen. Hvordan skal vi overleve?«, lød det fortvivlet fra en 70-årig farmer der græd, da præsidenten forsøgte at trøste ham.

Redningsfolkene vil forsøge at forhindre flammerne i at krydse over på den anden siden af bjergene.

Det er endnu uvist, hvad der har antændt skovbranden, men de seneste dage har øen oplevet en hedebølge med temperaturer over 40 grader.