20 minkfarme ramt af corona. Nu vil ministeren skærpe kontrollen

Staten er klar til at udbetale forskud på de 19 milliarder kroner et politisk forlig samlede flertal for 19. januar 2019. Foto: Anima

Fødevareminister Mogens Jensen har stadig ingen planer om at lukke den danske minkindustri, men vil i stedet skærpe kontrollen, efter at smitten har bredt sig til flere minkfarme i Nordjylland.

COVID-19 – Fra i morgen tidlig kan landets minkfarme få uanmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen, efter at der nu er konstateret corona-virus på ikke færre end 20 nordjyske minkfarme siden foråret.

De smittede mink bliver ikke længere aflivet, som det var tilfælde med de tre første smittede besætninger. I stedet skal myndighedernes skærpede kontrolforanstaltninger ifølge fødevareministeren sikre, at personalet på farmene tager de nødvendige forholdsregler med blandt andet brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler, siger ministeren.

– Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Ministeren er under et stigende pres for at skride mere konsekvent ind for at dæmme op for smittespredningen. I Holland har regeringen valgt helt at udfase den i forvejen stærkt kritiserede pelsindustri, og i sidste uge besluttede verdens anden største producent, Polen, også at sige stop. Blandt politikerne i regeringens støttepartier har senest SF meddelt, at man er indstillet på at lukke den danske minkindustri.

Alle skal bruge værnemidler

Siden regeringen i juli vedtog en plan for håndtering af COVID-19-smittede mink-besætninger, har det været et lovkrav, at alle, der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå smitte mellem mennesker og dyr. 

Hvis Fødevarestyrelsen i forbindelse med den nye kontrolkampagne oplever brud på reglerne, kan konsekvensen blive en politianmeldelse. 

Desuden vil overvågningen i de nordjyske kommuner Hjørring og Frederikshavn samt i nabokommunerne Brønderslev og Jammerbugt blive yderligere intensiveret. Det er nemlig i dette område, men har konstateret et stigende antal smittede farme. 

Ved opgørelsen fredag er der i Hjørring Kommune konstateret i alt 17 smittede besætninger, mens der i nabokommunen Frederikshavn er konstateret tre. 

Hidtil har alle danske minkfarme skulle indsende prøver fra døde mink til testning for COVID-19 hver tredje uge, men i de ramte nordjyske kommuner opjusteres dette nu til, at der skal indsendes prøver fra døde mink til test to gange om ugen. Manglende indsendelse af mink vil medføre øjeblikkelig politianmeldelse.

– Formålet med dette er, at vi hurtigere kan finde nye smittetilfælde, og dermed også hurtigere få smitten inddæmmet, siger Mogens Jensen. 

Fødevarestyrelsen har ikke fundet COVID-19 på minkfarme andre steder i landet. 

Fakta om smittede mink

  • Per 18. september 2020 var 20 minkbesætninger i Danmark registreret smittede med COVID-19, heraf 17 besætninger i Hjørring kommune og tre besætninger i Frederikshavn Kommune.
  • Tre af disse besætninger blev aflivet i juni 2020 – to besætninger i Hjørring Kommune og en i Frederikshavn Kommune.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet