Salling og Rema 1000 sælger igen heftigt sprøjtede bananer

Et barn rækker ud efter bananer. Pressefoto

For fire år siden fjernede de store supermarkedskæder alle sprøjtede bananer fra hylderne og solgte kun økologiske bananer i butikkerne. Det skete for at udfase sprøjtegiften chlorpyrifos, der mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn. Men nu er de sprøjtede bananer tilbage.

***

Efter en lang periode, hvor de førende danske supermarkedskæder udelukkende solgte økologiske bananer, er flere af de store kæder igen begyndt at sælge heftigt sprøjtede bananer fra Costa Rica.

Både Rema 1000 og Salling Groups kædebutikker Netto, Føtex og Bilka har genoptaget salget af konventionelle bananer fra Costa Rica. De hævder, at bananerne ikke indeholder ekstremt giftige stoffer som chlorpyrifos eller andre skadelige sprøjtegifte, men nægter at fremlægge deres testresultater.

Eksperter tror dog ikke på kemikaliefrie bananer, og DTU-stikprøver tyder på, at de har ret, skriver det undersøgende medie Danwatch.

EU forbyder chlorpyrifos

De to supermarkedskæder fjernede ellers alle konventionelle bananer fra hylderne i 2020, efter at EU inden årsskiftet havde forbudt anvendelsen at det hjerneskadende insektmiddel chlorpyrifos, fordi de ikke kunne garantere forbrugerne, at der ikke var rester af stoffet i bananerne. Chlorpyrifos er ekstremt giftigt og mistænkes af forskere for at skade udviklingen hos fostre og børn.

I flere år har danskerne udelukkende kunnet købe usprøjtede, økologiske bananer i Sallings supermarkedskæder og hos Rema 1000. Men nu er de konventionelle bananer altså tilbage på hylderne.

»Vi laver løbende stikprøver af vores frugt og grønt fra højrisikolande. Vi har ikke siden EU forbuddet fundet spor af chlorpyrifos i vores bananer. Og vi tester løbende alle vores produkter«, skriver Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000 i et mailsvar til Danwatch.

Også Salling Group laver stikprøvekontrol for at sikre, at bananerne ikke indeholder rester af sprøjtegifte, men hverken Salling eller Rema 1000 vil udlevere testresultaterne til Danwatch, som i stedet har fået undersøgt de sprøjtede bananer på DTU.

Giftrester i samtlige 52 prøver

Ifølge et særtræk, som DTU har lavet for Danwatch, har deres laboranter fundet rester af seks forskellige sprøjtemidler i samtlige 52 stikprøver, som DTUs Fødevareinstitut har lavet på bananer fra Costa Rica i perioden 2021-2022. 

DTU’s Fødevareinstitut understreger, at  ingen af fundene af sprøjterester overtræder de tilladte grænseværdier, men til gengæld er der ingen tvivl om, at bananerne har været i kontakt med en lang række kemikalier, før de lander i Danmark.

Blandt de seks sprøjtemidler, som DTU har fundet, er tre svampemidler, to insektmidler og et kombineret svampe-, insekt- og konserveringsmiddel.  Der er dog ikke fundet spor af chlorpyrifos, som var Rema 1000s og Sallings oprindelige årsag til at suspendere salget, understreger Danwatch.

Bananer er en af de afgrøder, som sprøjtes allermest. Bananer fra Costa Rica sprøjtes cirka en gang om ugen med insekt- og svampemidler, både direkte og fra luften.

Gigantisk forbrug af sprøjtegifte

Danwatch henviser i artiklen blandt andet til Steve Rodríguez Obregón, som er generalsekretær i banan- og ananas-arbejdernes fagforening i Costa Rica, som fortæller om, hvordan hans land er verdensberømt for at sprøjte deres frugt og grønt med ekstremt mange sprøjtemidler – især i bananplantagerne, og hvordan det skader både lokalbefolkningen og bananarbejdernes helbred.

»Det er et gigantisk problem, som går ud over både økosystemet og vores helbred«, siger han til Danwatch.

»Costa Rica er det land i verden, der anvender allerflest sprøjtemidler«, bekræfter professor Carsten Bruel fra det tekniske universitet i Kaiserslautern-Landau, Tyskland. 

Han er  sammen med lokale forskere i Costa Rica i gang med at kortlægge brugen af sprøjtemidler og fortæller, at deres data taler sit eget klare sprog. 

»Vores data viser, at forbruget af sprøjtemidler er gigantisk. Der anvendes ti gange så mange sprøjtemidler i Costa Ricas bananproduktionen end der gør f.eks. i europæisk vinproduktion«, siger han til Danwatch.

Bananer er en populær spise, og fra 2019 til 2020 steg det samlede salg af økologiske varer herhjemme med to milliarder kroner til i alt 16 milliarder. Med til at løfte salget var ikke mindste butikkernes nye satsning, som mere end fordoblede salget af økologiske bananer 285 millioner kroner til 588 millioner kroner.