Vi har en unik mulighed for at give børnene gaflen i den grønne hånd

Lad os trylle lækre, bæredygtige retter frem. Lad os gøre den grønne mad-omstilling til en leg. Lad os få liv, glæde og mindeværdige smagsoplevelser ind i de samtalekøkkener, vi har så mange af her i landet. Vi begynder med alle børns livret, en pizza. Den består af korn og kartofler. Mere bæredygtigt bliver det ikke. Foto: Kirsten Skaarup

En ny og spændende grøn fremtid venter. En fremtid, der især tilhører børnene. Derfor er det på høje tid at ruste de kommende verdensborgere til at styre verden i en grønnere retning gennem deres valg af fødevarer. Grib den gyldne mulighed, opfordrer Kirsten Skaarup.


Af Kirsten Skaarup
madskribent og blogger

MAD – Hvis vi virkelig for alvor ønsker en grøn og bæredygtig fremtid for vores børn og børnebørn, har vi nu en unik mulighed for at give børnene gaflen i den grønne hånd. Aldrig har tiden været mere oplagt end nu i disse måneder.

Ramt af corona-pandemien har mange familier fået den eftertragtede luksus, tid. Vi har fået tid til nærvær og samvær. Vi har fået tid til at tale og lege sammen. Vi har fået tid til at prioritere madlavning. Forhåbentlig sammen med børnene. Lad os gribe muligheden og sammen lave børnenes yndlingsretter, mens vi forklarer, hvad vores valg af fødevarer betyder for vores sårbare planet.

Det er børnene, der skal forme fremtiden. Og netop i denne tid forrykker de tektoniske plader sig. Verden forandrer sig. Efter coronaen kommer kravene med forøget styrke til en øget bevidsthed om klimaet. En ny og spændende grøn fremtid venter. En fremtid der især tilhører børnene. Derfor er det på høje tid at ruste de kommende verdensborgere til at styre verden i en grønnere retning gennem deres valg af fødevarer.

Grøn pædagogik

En bæredygtig omstilling af vores spisevaner starter med børnene. Og den begynder i hvert enkelt køkken og i skolen. Lad os komme i gang med den grønne pædagogik. Sæt madens oprindelse, produktion og madlavning på skemaet. Madlavning er en af de mest kreative beskæftigelser, der findes. Det er i høj grad en hold-sport. Lad os derhjemme lege og eksperimentere med børnene omkring den daglige madlavning.

Samtidig kan vi snakke om, hvad vores livretter betyder for vores omgivelser. Fortæl børnene, at valg af animalske fødevarer indbefatter afbrænding af regnskov og transport af planteføde fra den anden side af kloden. Fortæl børnene, at 1 kg oksekød »koster« op til 10 kg planter. I mange tilfælde sojabønner, der kunne have mindsket sulten for de op mod en milliard sultende mennesker på kloden.

Forklar børnene, at hver gang vi tager en bid mad i munden, har det effekt på den anden side af jorden.

Lad os samle puslespillet med børnene

Verden er i de sidste 100 år blevet mere og mere opdelt i småstumper og fragmenter. Lad os med børnene samle det enorme puslespil til den helhed, som vores klode er. Vi hører sammen – alle sammen: mennesker, dyr og jord. Pandemien minder os om det – vi er dybt afhængige af hinanden og ikke mindst af den natur, som vi med stor opfindsomhed har arbejdet på at ødelægge i mange år. Vi kan endnu nå at samle brikkerne. Men det haster!

Vi oplever alle i disse måneder, hvordan følgerne af corona-virusset betyder, at jorden kan trække vejret lettere. Naturen vågner, luften er renere, farverne klarere. Det er et fremragende udgangspunkt for at snakke med børnene om, hvad maden betyder for planeten, for dyrene, for os alle sammen. At forklare sammenhængen mellem det, vi spiser, og fremtidsudsigterne for vores klode, har aldrig været nemmere at forstå end lige nu, hvor hele jorden får en rystetur. Lad os gribe den gyldne mulighed.

Vi hører i Danmark til verdens største klimasyndere. En meget stor del af vores CO2-udledning kommer fra produktion af fødevarer, især kød. Det er her, man lettere end næsten nogen andre steder kan ændre vaner uden at skulle lide afsavn – tværtimod! Gevinsterne ved at skære ned på kødforbruget er enorme: både kroppen, klimaet og kloden får det bedre.

Børn har stor empati for alt levende

Børn har en meget stor empati for dyr og blomster, ja alt levende. Derfor er det nemt at forklare børn, at vi ikke skal ødelægge jorden og dyrene med giftige sprøjtemidler. Børn har forståelse for, at det er forkert at udrydde sommerfugle, bier og tusindvis af andre små og store insekter. Børn elsker at se køer komme ud på marken om foråret, og de vil uden videre have medfølelse med den kalv, der fjernes fra dens mor kort tid efter fødslen.

Børn vil også forstå, at 40.000 kyllinger, der går tæt pakket i store stalde, ikke har et optimalt liv. Det ved man, blot man har set en enkelt høne skrabe euforisk i jorden. Børn vil også instinktivt vide, at grisesøer, der er fikserede i jernbøjler og grise, der aldrig har mulighed for at rode i jorden med deres tryner, lever et elendigt griseliv.

Nu er tiden optimal for at snakke med vores børn, om de er med på ideen om at spise mad direkte fra Moder Jord. Mad, der er baseret på produkter, som ikke har haft et lidelsesfuldt liv eller produkter, der har ødelagt vores luft, vand eller jord.

Det burde egentlig være »forbudt for børn«

Mange børn kender kun kød som en pæn pakke i supermarkedets køledisk. Det stykke kød repræsenterer kun en lillebitte del af en kolossal maskine, der er i gang med at ruinere vores livsgrundlag. Fortæl børnene om kødets rejse fra sojabønne, over svinestald til slagteriet. Den fortælling burde egentlig være »forbudt for børn«, for det er en grum historie. Men vi har ikke råd til at lukke øjnene længere.

Fortæl børnene om sammenhængen. Lad os samle puslespillet. Lad os tage snakken med børnene om hvor maden kommer fra, og hvad den betyder for os og vores klode.

Naturen tilbyder alt, hvad vi har brug for. Hvis vi behandler den med kærlighed og omsorg, er den langtidsholdbar i tusindvis af år.

Imens vi snakker om omsorg fra jord til bord, kan vi trylle lækre, bæredygtige retter frem. Lad os gøre den grønne mad-omstilling til en leg. Lad os få liv, glæde og mindeværdige smagsoplevelser ind i de samtalekøkkener, vi har så mange af her i landet.

Vi begynder med alle børns livret, en pizza. Den består af korn og kartofler. Mere bæredygtigt bliver det ikke.

Se opskrift på kartoffelpizzaer her.

På Kirsten Skaarups blog: www.kirstenskaarup.dk kan du finde mere end 1000 opskrifter på plantebaseret mad.