Her hjælper især bønner

Det er nemt og billigt at bytte kødfrikadellerne ud med fx proteinrige bønnefrikadeller. Foto: Kirsten Skaarup

De proteinrige bælgfrugter, bønner, linser og kikærter, er noget af det klima-klogeste, man kan spise. Og det er nemt og billigt at bytte kødfrikadellerne ud med fx bønnefrikadeller.

Af Kirsten Skaarup, madskribent og blogger

KØDFRI FREDAG – »Mange af de grønne varer tonser af sted«, siger konceptchef i Irma, Anette Christensen.

Irma oplever i øjeblikket tocifrede vækstrater for salg af plantebaserede produkter. Det er ting som burgerbøffer, plantepostejer og færdigretter.

Det er glædeligt. For sagen er jo, at for hver dag, der går, bliver klimaet mere og mere belastet. Og det vi spiser, udgør en meget stor del af problemet, især kød og kødprodukter. Vi har derfor, hver eneste af os, en gigantisk mulighed for at påvirke udviklingen i gunstig retning ved at skære ned på vores indtag af animalske produkter.

Jeg byder alle de nye plantebøffer, -postejer etc. velkommen. De belaster langt mindre end kødproduktion, men det er stadig fabriksfremstillede varer med en del tilsætningsstoffer.

Det er fint at gribe til disse nye produkter i en snæver vending, men på alle parametre er det bedre selv at lave maden. »Jeg har ikke tid«, siger mange. Men det er udelukkende en prioriteringssag. Måske har nogle af os revideret vores opfattelse af tid og hvad den klogt kan bruges til her under corona-krisen?

Kartoffelsalat med sennepsdressing. Foto: Kirsten Skaarup

Gevinst på alle hylder

Heldigvis er ændring af spisevaner en win-win situation. Hvad der er godt for klimaet, er også godt for kroppen og kloden. Og så smager den plantebaserede mad fantastisk. Den er faktisk dybt afhængighedsskabende. Det er et møde med nye vidunderlige smagsoplevelser, farver og dufte –  og krydrede retter fra Indien eller andre eksotiske lande, som vi i fremtiden måske mest får mulighed for at møde på tallerkenen.

Bønner bøvser ikke

De proteinrige bælgfrugter, bønner, linser og kikærter, er noget af det klima-klogeste, man kan spise. Ikke nok med at bønner ikke belaster klimaet, de beriger også jorden med kvælstof. Derfor er der store klimamæssige gevinster ved at skrotte animalske proteiner til fordel for planteproteiner.

Det er nemt og billigt at bytte kødfrikadellerne ud med fx bønnefrikadeller, der kan nydes med en lækker salat med årets første danske kartofler. Se opskrifterne på verdens nemmeste bønnefrikadeller og kartoffelsalaten her:

Opskrift på verdens nemmeste bønnefrikadeller og kartoffelsalat

I min bog »Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer« er der mange flere opskrifter på danskernes livretter fra frikadeller til bøffer, leverpostej, boller i karry, forloren hare og mange flere – alle plantebaserede.