De første minkfarme i Vejle og Esbjerg kommuner er smittet

Mink i bur. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Corona-virus rykker sydpå ned gennem Jylland og angriber nu mink i Esbjerg Kommune og Vejle Kommune. Enkelte mellemliggende kommuner er hidtil sluppet fri. Det gælder Varde, Viborg, Skive og Herning. Heller ikke i Østjylland, på Fyn og Sjælland er der konstateret covid-19 virus på minkfarme.

COVID-19 – Smitten med covid-19 på minkfarme har bredt sig fra Nordjylland til Sydvestjylland, men den springer samtidigt store områder over. Ingen ved hvorfor.

Nu er en farm i Thyregod i nordvestlige Vejle Kommune og en i Måde i Esbjerg Kommune konstateret smittet, og besætningerne skal slås ned. Det sker tirsdag eller onsdag. Det oplyser veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, søndag til TV SYD.

– Det er bekymrende, at smitten rykker længere ned i landet nord fra. Senest har vi konstateret den på tre farme i Ringkøbing-Skjern Kommune og på to i Ikast-Brande Kommune. Nu har vi den også på en farm i Thyregod og i Måde ved Esbjerg,  siger veterinærchefen til tv-stationen.

Thyregod ligger i den nordvestlige del af Vejle Kommune, og farmen i Måde er i Esbjerg Kommune, men der er ikke konstateret nogen smitte på farme i for eksempel Varde Kommune, som ligger imellem de seneste smittepunkter, ligesom smitten heller ikke er konstateret i de midtjyske kommuner Viborg, Skive og Herning, som ligger syd for de nordjyske kommuner, hvor smitten på minkfarme brød ud i uge 24.

Smitten har som en steppebrand bredt fra de første smittede minkfarme i Nordjylland ned gennem Jylland. Også på Læsø har en minfarm smitte blandt dyrene. Østjylland, Fyn og Sjælland er indtil videre sluppet fri for smitten, der let spredes blandt minkene på de store minkfabrikker, hvor dyrene lever i titusindvis i små trådbure side om side i lange rækker, indtil de skal pelses.

Minkfarmen i Måde umiddelbart syd for Esbjerg ligger på kanten af Vadehavet, og de 9200 mink passes af ejer Gert Egholm alene.

– Vinden kommer oftest ind fra Vadehavet mod vest, og der kommer ingen andre mennesker på farmen end jeg. Fem gange er både min kone og jeg testet negativ for covid-19. Alligevel er mine dyr nu smittet, og de skal slåes ned. Det er mig ubegribeligt, at jeg nu skulle være den første i mit område, siger Gert Egholm til TV SYD.

Fredag opgjorde Fødevarestyrelsen antallet af smittede minfarme til 101.