Politikere ser stort potentiale for økologisk plantebaseret protein

Folketingspolitikerne Anders Kronborg (S) og Erling Bonnesen (V) var torsdag på besøg hos den plantebaserede producent Organic Plant Protein i Hedensted ved Horsens. Begge ser store perspektiver for det grønne alternative til kød. Pressefoto

Et besøg på Organic Plant Protein blev en øjenåbner: »Jeg er ikke i tvivl om, at det kan være med til at løse den klimaudfordring, vi står overfor. Samtidig kan jeg se et stort potentiale for grøn eksport her«, siger Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet.

PLANTEBASERET PROTEIN – Virksomheden Organic Plant Protein producerer plantebaseret protein på en fabrik i Hedensted – en bygning, der oprindeligt blev brugt som svinestald.

Selvom virksomheden er nystartet, er ambitionerne tårnhøje. Organic Plant Protein vil være verdens førende (og første) producent af økologisk planteprotein af ærter og hestebønner. Og hvis man spørger administrerende direktør hos Organic Plant Protein, Ulrich Kern-Hansen, skal råvarerne helst leveres af danske producenter allerede fra næste år. 

»Der er stor efterspørgsel på planteprotein, og derfor arbejder vi blandt andet på at finde danske landmænd, der kan levere råvarer som ærter og planteprotein«, fortæller Ulrich Kern-Hansen.

Enighed hos V- og S-politiker

Det var organisationen PlanteVækst, der havde inviteret de to folketingspolitikere på besøg hos Organic Plant Protein, for at vise, hvordan planteprotein produceres, og hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til den danske fødevareproduktion og økonomiske vækst. 

Efter besøget var begge politikere begejstrede over Organic Plant Proteins ambitiøse, grønne forretning:

»Det her besøg har været en øjenåbner. Jeg er ikke i tvivl om, at det kan være med til at løse den klimaudfordring, vi står overfor. Samtidig kan jeg se et stort potentiale for grøn eksport her«, siger Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet. 

Også Venstres landbrugs- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, ser et stort potentiale i plantebaserede fødevarer.

»Det har været en positiv oplevelse. Det spiller fint ind i, at man skal spise varieret. Det her plantebaserede produkt med ærter og hestebønner har en stor fremtid foran sig. Forbrugerne skal lige lære det at kende, men det skal nok komme. At spise varieret er også at spise plantebaseret«, siger Erling Bonnesen.