
Regeringen præsenterede i dag en strategi for fremtidens grønne proteiner. Men udspillet forholder sig slet ikke til det opskruede proteinbehov i den animalske produktion og tager ikke stilling til forholdene for de mange millioner dyr i det danske industrilandbrug, lyder kritikken fra Dansk Vegetarisk Forening og Dyrenes Beskyttelse.
***
I dag offentliggøres regeringens strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker. Strategien skal understøtte regeringens vision om, at »Danmark i 2030 skal producere betydeligt flere grønne proteiner af høj kvalitet til både foder og fødevarer«, skriver fødevareminister Jacob Jensen (V).
Men regeringens proteinstrategi viger uden om det helt grundlæggende problem, »at vi har et overforbrug af animalske proteiner og dermed et opskruet behov for proteiner til dyrefoder i Danmark.
»Vi mangler en vision for dyrevelfærd og menneskers sundhed i strategien«, lyder kritikken fra Dyrenes Beskyttelse og Dansk Vegetarisk forening.
Skal mindske import af soja
Ifølge regeringen skal flere grønne proteiner være med til at mindske behovet for importeret proteinfoder til landbrugets enorme kød- og mælkeproduktion og understøtte overgangen til en mere plantebaseret fødevaresektor.
»Der er et behov for at opskalere den danske proteinforsyning til både foder og fødevarer, så den i højere grad er baseret på proteiner af høj kvalitet og samtidig belaster vores klima langt mindre. Derfor er jeg meget glad for, at regeringen nu kan offentliggøre vores proteinstrategi, der samler en lang række initiativer, som samlet set skal hjælpe med at øge produktionen af grønne proteiner«, siger fødevareminister Jacob Jensen.
»En øget produktion af proteiner med et lavt miljø- og klimaaftryk bidrager først og fremmest til den grønne omstilling af dansk landbrug, men er også et område med stort udviklingspotentiale, som kan bidrage til øget værdiskabelse i hele fødevarekæden og forhåbentlig inspirere andre lande til at kigge vores vej«, siger han.
Det opskruede proteinbehov
Dyrenes Beskyttelse og Dansk Vegetarisk Forening er glade for, at regeringen kommer med en strategi, der forholder sig til dansk proteinforsyning og aftrykket på klimaet. De mener, det er positivt, at strategien i udgangspunktet vil fremme plantebaserede proteinkilder og alternativ proteinproduktion fra eksempelvis fermenteringsprocesser.
»Det er essentielt for at opnå et langt mere plantebaseret frem for animalsk fødevaresystem. Men vi er kede af, at udspillet slet ikke forholder sig til det opskruede proteinbehov i den animalske landbrugsproduktion. Dermed undlader strategien nemlig at tage stilling til forholdene for de mange millioner dyr i det danske industrilandbrug, selv om det er dyrene, der spiller hovedrollen i det meget store danske proteinbehov til foder, såvel som overforbruget af animalske proteiner i menneskers kost«, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Mindre kød og mælk
De to organisationer mener, at det er nødvendigt at skære ned på produktionen og forbruget af kød og mejeriprodukter, hvis vi skal i mål med en proteinstrategi, der for alvor tager dyr, klima, natur og menneskers sundhed alvorligt.
»Den vision findes imidlertid ikke i strategien, selv om de omfattende udfordringer med eksempelvis for meget protein i kosten og import af ikke mindst soja som foder til dyrene bliver påpeget i strategien«, siger Britta Riis.
Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, har den danske befolkning et af verdens højeste klimaaftryk fra fødevarer per indbygger, og det skyldes primært den store andel af animalske fødevarer i kosten, pointerer han.
Mindre klimabelastning og bedre sundhed
»Hvis vi spiste i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens officielle kostråd om en langt mere planterig kost, ville vi reducere klimabelastningen fra vores kost med 31 til 45 procent, og samfundet ville få en sundhedsøkonomisk gevinst på mange milliarder kroner årligt«, siger Dragsdahl.
»Vi skal i langt højere grad udvikle den danske produktion af plantebaserede proteiner til menneskers kost. Men vi skal ikke skabe nye industrier for at understøtte det nuværende høje indtag af animalske proteiner. Lige nu bruger vi umådelige mængder protein til dyrefoder for at kødføde danskerne og resten af verdens befolkning. Den præmis er vi nødt til at ændre«, siger han.
Dyrenes Beskyttelse og Dansk Vegetarisk Forening har sammen med syv andre grønne organisationer for nylig fremlagt et bud på fremtidens landbrug og fødevareproduktion i Danmark, som tager hensyn til dyrevelfærd, klima, natur og menneskers sundhed og fødevareforsyning.
Rapporten ’Fra foder til føde II’ anviser en strategi, der gør Danmark selvforsynende med foder og producerer protein svarende til 12 millioner menneskers behov.













