Strategi for flere grønne jobs i landbrug og fødevareindustri

En kvindelig medarbejder skubber foderet ind til køerne. Foto: Colourbox

Regeringen præsenterer i dag en strategi for grønne jobs, der skal fremme udviklingen af jobs i dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Strategien fokuserer på tre områder: Agri-tech, plantebaserede fødevarer og biosolutions.

***

Det er kun få dage siden, at Svarer-udvalget præsenterede tre modeller for, hvordan man kan implementere en klimaafgift, der kan reducere landbrugets voldsomme klimabelastning. Uanset hvordan afgiften udformes, vil den betyde færre jobs især i den animalske sektor med kvæg- og svinebrug og den tilhørende følgeindustri af slagterier og mejerier.

Men det har regeringen tilsyneladende allerede taget højde for. I dag kunne erhvervsminister Morten Bødskov præsentere regeringens nye strategi, der skal skabe flere grønne jobs i landbrugs- og fødevaresektoren, som erstatning for dem, der går tabt, når landbruget skal producere mere natur- og klimavenligt.

»Danske virksomheder er fænomenale til at udvikle og anvende ny teknologi. Her er dansk landbrug ingen undtagelse. De danske landbrugs- og fødevarevirksomheder er en fundamental del af vores historie, vores arbejdsmarked og erhvervsliv – og i særdeleshed også vores fremtid. Danske virksomheder er førende på at lave innovative løsninger, der bruger naturen som grundsten. Løsningerne kalder vi samlet for biosolutions. Derfor er jeg glad for, at vi med denne nye strategi for grønne jobs kan sætte fokus på at understøtte danske virksomheder og startups, der kan bringe biologiske løsninger og bæredygtig fødevareproduktion til et endnu højere niveau end i dag«, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Fødevareminister Jacob Jensen mener, at landbrugssektoren har et stort potentiale.

»Den nye strategi skal sikre, at vi får udnyttet de muligheder, der er for at skabe job i den grønne omstilling af landbrugssektoren. Det kan fx være i udviklingen af præcisionsteknologi i landbruget, nitrifikationshæmmere i husdyrproduktion og biosolutions. Samtidig har strategien også fokus på det kommende generationsskifte, som en stor del af de danske landbrug skal igennem. Vi vil sikre, at omstillingen sker på bedste vis for både landmændenes økonomi og for klimaet«, siger fødevareministeren.

Strategien fokuserer på tre områder, der kan bidrage til overgangen til flere grønne jobs i landbrug og følgeerhverv: agri-tech, plantebaserede fødevarer og biosolutions.

Strategien indeholder fem pejlemærker, der skal understøtte grønne job i landbruget og følgeerhverv. Pejlemærkerne handler bl.a. om at skabe fremtidssikrede rammer for innovation og vækst og gøre Danmark til centrum for forskning og innovation i grønne løsninger til landbrug og følgeerhverv.