
Ærter, bønner og linser skal igen have en fremtrædende plads i det danske køkken. De to søstre Astrid og Malene Søgaard forarbejder og sælger økologiske bælgfrugter, og i en ny, stor kogebog »Bælgfrugter« giver de deres bud på appetitvækkende opskrifter spækket med bælgfrugter.
***

Bælgfrugter har et lavt klimaaftryk og indeholder vigtige vitaminer, kostfibre og mineraler, og så har de et unikt højt indhold af protein. Derfor er de også kommet med i de officielle danske kostråd, hvor både sundhed og klima prioriteres.
»Danske bælgfrugter gemmer på unikke smagsnuancer og en friskere smag, som ikke opleves på samme måde i de udenlandske, der kommer langvejsfra«, lyder det fra søstrene Malene og Astrid Søgaard.
Udover at være kogebogsforfattere står de to også bag virksomheden Pure Dansk, som markedsfører og sælger økologiske danske bønner, ærter, linser og mel med bælgfrugter. Alt sammen med missionen om at få flere til at spise og lave mad med bælgfrugter fra danske marker.
I basiskosten siden bronzealderen
Bælgfrugterne har i århundreder spillet en vigtig rolle for danskernes kost. Særligt tørrede ærter og bønner har indgået i vores basiskost helt tilbage i bronzealderen.
»Vi har tidligere i Danmark været gode til at spise særligt tørrede ærter og hestebønner, men pludselig glemte vi dem og begyndte i stedet at fodre vores dyr med dem«, skriver Astrid og Malene Søgaard.
Mange har måske smagt eller hørt om retten gule ærter, som faktisk engang var Danmarks nationalret. I bogen kan du finde inspiration til, hvordan du kan anvende den gule ært sammen med linser og hestebønner i sunde og nutidige opskrifter.
Bælgfrugter i alle måltider
»Bælgfrugter« er en kogebog dedikeret til at inspirere og guide læseren til på en simpel måde at inkorporere bælgfrugter i alle dagens måltider uden at gå på kompromis med smagen.
I kogebogen deler søstrene ud af al deres viden om bælgfrugterne og fortæller, hvordan de tilberedes og anvendes bedst muligt, så man opnår maksimalt udbytte og smag.
Kogebogen indeholder både opskrifter på morgenmad, aftensmad og til den søde tand.
Velkendte retter med bælgfrugt-tvist
Der er også et væld af velkendte retter såsom lasagne, frikadeller og boller i karry, som alle er nyfortolket og har fået et bælgfrugt-tvist. Derudover introduceres smagsrigt tilbehør til retterne som farverige salater, lækre spreads og sprøde snacks. De to søstre giver ligeledes deres bud på hvordan, man anvender bælgfrugter i velsmagende hjemmebag, desserter og kager.
Kogebogen Bælgfrugter er for alle, uanset om du er inkarneret vegetar eller spiser kød i rigelige mængder. Du finder derfor også inspiration på opskrifter både med og uden kød.
Nyttige tips
Bogen glimrer med en række gode tips og indeholder afsnit med alt, du skal vide for at komme i gang med bælgfrugterne i både det søde og det salte køkken. Her kan du læse om iblødsætning, få styr på kogetider, brug af kogevand og hente nyttige oplysninger om det nødvendige basisgrej.
Det er ikke fordi, det kræver voldsomt meget specialudstyr at integrere bælgfrugterne i den daglige madlavning. Decilitermål, køkkenvægt, gryde og si har de fleste. Herudover skal du bruge en blender, minihakker eller stavblender samt diverse bokse og skåle til iblødsætning og opbevaring.
Som én, der har svært ved at sige nej tak til kager og søde sager, har jeg bemærket, at bogen indeholder mange opskrifter i netop denne kategori. Fx brownie med chokolade, hestebønner og ærtemel, gulerodskage med valnødder og hestebønner, crumble med bær, æbler og Anicia linser, kardemommesnurrer med ærtemel og Ingrid ærter samt pavlova med hindbærskum, bær og marengs af kogevand fra Ingrid ærter.
Pure Dansk
De to søstre er opvokset på et landbrug på Djursland, hvor svinekød har været en fast del af kosten. Men for et par år siden fik de to søstre faderen til at indstille svineproduktionen for i stedet at dyrke økologiske bønner og ærter, som de to grønne iværksættere forarbejder og sælger gennem deres firma, Pure Dansk.
Med bogen »Bælgfrugter« håber de på at skabe en bevidsthed hos den enkelte dansker om vigtigheden af at anvende danske bælgfrugter og gøre dem til en fast del af hverdagsretterne.
Bælgfrugterne skal igen have en fremtrædende plads i de danske køkkener, og Astrid og Malene Søgaards fine kogebog er med til at bane vejen.
***

Bælgfrugter
Af Astrid og Malene Søgaard
Forlag: Turbine
Sidetal: 209
Vejl. pris: 279,95 kr.
Udgivet: 26. oktober 2023













