Arealet med økologiske grøntsager er mangedoblet på få år

Hver anden gulerodsmark er økologisk. Foto: Colourbox

Økologien breder sig, og i dag er hver anden mark med gulerødder dyrket økologisk uden sprøjtegift og kunstgødning. Men også marker med bladselleri, løg og grønkål er vokset markant. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

Køber du en pose økologiske gulerødder, er der gode chancer for at den er økologisk. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Siden 2015 er det samlede økologiske areal med bladselleri for eksempel steget fra 8 til 82 hektar.

»Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven«, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.

Mere kål

Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.

Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark, er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 procent til 8,3 procent.

»Bag den udvikling ligger dog store forskelle fra grøntsag til grøntsag. For eksempel er hver fjerde løgmark og hver anden gulerodsmark nu økologisk«, siger Ane Førde fra Landbrugsstyrelsen.

Måler man kun på arealet, er netop gulerødder, spisekartofler og ærter de største økologiske afgrøder.