To ud af tre kender kostrådene om at spise flere bælgfrugter og mindre kød

To ud af tre har for længst fanget budskabet om at skære ned på kødforbruget. Hensynet til klima, sundhed og dyrevelfærd er blandt de vigtigste motiver til at spise mere plantebaseret mad. Foto: Pixabay

To ud af tre danskere kender de nye kostråd, som anbefaler, at vi skal spise flere proteinrige bælgfrugter, mere planterigt og mindre kød. Fødevareministeren er glad for det store kendskab, men gentager, at han selv elsker en god bøf eller et saftigt stykke flæskesteg.

Spis planterigt, flere bælgfrugter og mindre kød.

Sådan lyder nogle af hovedingredienserne i Danmarks nye kostråd, der blev lanceret 6. januar. Og noget tyder på, at de mere klimavenlige kostråd har indprentet sig hos mange danskere.

To ud af tre danskere svarer således i en undersøgelse fra Epinion, at de kender til kostrådene. Blandt de danskere, der kender kostrådene, svarer 42 procent, at de ugentligt eller hver dag spiser mere planterigt og varieret, og 28 procent svarer, at de spiser mindre kød ugentligt eller hver dag.

Rasmus Prehn: Jeg elsker en god bøf

– Det er hamrende stærkt, at de nye kostråd er kommet ud til danskerne, og at flere også følger dem. Det er godt for os selv, vores livrem og klimaet, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

– Det betyder ikke, at man aldrig må spise kød. Jeg elsker selv en god bøf eller et saftigt stykke flæskesteg. Og det skal der være plads til, skynder han sig at tilføje.

Han erkender dog, at »planterige måltider kan smage sindssygt godt, og jeg bliver inspireret på daglig basis til at lave mad med flere grøntsager, fisk og mindre kød«.

– Det håber jeg også, at danskerne vil blive ved med, lyder det fra den socialdemokratiske fødevareminister.

Hvis vi følger kostrådene vil det ifølge tal fra DTU reducere klimaaftrykket fra fødevarer med 20-35 procent.

De fleste mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringer via det, vi spiser, og seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt, viser tal fra Madkulturen.

Flest kvinder kender kostrådene

66 procent af de adspurgte oplyser, at de har hørt om de nye officielle kostråd – heraf 70 procent af kvinderne og 61 procent af mændene.

I undersøgelsen svarer 74 procent, at de at slukker tørsten i vand hver dag eller de fleste dage om ugen, og 55 procent svarer, at de spiser flere frugter og grønt hver dag eller de fleste dage om ugen.

Og det er fine tal, men fødevareministeren er også godt klar over, at det ikke er så let at ændre vaner, bare fordi der er kommet nogle nye anbefalinger:

– Kostrådene er fortsat nye, og jeg tager også selv små skridt hver eneste dag. Og der er ikke tale om løftede pegefingre. Men kostrådene viser, hvordan vi kan sammensætte vores måltider til gavn for vores egen og klodens sundhed. Og derfor er det ekstra vigtigt at huske os selv og hinanden på, at selv små skridt gør en forskel. Om så det er en ugentlig fiskedag eller en dag uden kød siger Rasmus Prehn.

FAKTA: De officielle Kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget 
  • Spis flere grøntsager og frugter 
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk 
  • Spis mad med fuldkorn 
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter 
  • Spis mindre af det søde, salte og fede 
  • Sluk tørsten i vand