

En række forsøgs- og demonstrationsprojekter vil gøre det lettere for forbrugerne at skifte kød ud med proteinrige bælgplanter.
MAD – Spis mindre kød og flere grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn. Sådan lyder Danmarks nye officielle kostråd, som fødevareministeren lancerede torsdag.
De nye kostråd anbefaler, at den danske gennemsnitforbruger skærer to tredjedele af kødforbruget væk. Kostrådene lægger op til, at vi af hensyn til klimaet og sundheden hver især højst spiser 350 gram kød og 350 gram fisk om ugen, men til gengæld 700 gram bælgplanter og godt fire kilo grønsager.
For de fleste forbrugere vil det være en stor omvæltning at følge de nye kostråd, for ifølge DTU Foods opgørelser spiser en gennemsnitlig forbruger i Danmark ét kilo kød om ugen.
GUDP – Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram under Fødevareministeriet har i flere år støttet en række projekter, som er godt i gang med at udvikle nye plantebaserede proteinprodukter, der kan erstatte kød i velkendte retter.
Projekterne udvikler bl.a. proteinrige ingredienser til fødevarer, der er lavet af bælgplanter som ærter eller hestebønner og endda af kløver og lucerne, der ellers normalt er forbeholdt køer. Andre arbejder med protein fra for eksempel quinoa, hamp eller østershatte.
Målet for en del af projekterne er at frembringe proteinrige fødevareingredienser, som er lavet af planter eller svampe, men som har kødets umamismag og giver en kødagtig fornemmelse i munden.
»Det ser ud til, at det er den vej, man skal gå, for at få forbrugerne til at spise mindre kød,« siger Eleonora Miquel Becker fra Teknologisk Institut, projektleder for det seneste nye GUDP-projekt om alternative proteiner til fødevarer.
»Vi ser, at de virksomheder som laver deciderede kød-analoger, har stor succes i øjeblikket, og det skyldes, at mange forbrugere gerne vil spise det, de plejer. Det kan være burgere, lasagne og lignende. Derfor efterspørger de plantebaserede alternativer til kød, som kan bruges i de velkendte retter«, forklarer hun ifølge GUDP-sekretariatet.
Ærter, græs og hestebønner på menuen
Projektet FERMPRO, som Eleonora Miquel Becker står i spidsen for, har netop fået en bevilling på 5,8 mio. kr. fra GUDP til at udvikle en ny fermenteringsteknologi, som skal forbedre smag, tekstur og næringsværdi i proteinprodukter baseret på ærter, hestebønner, kartofler og græs.
Inden for det seneste år har GUDP støttet udvikling af alternative proteiner med sammenlagt knap 30 mio. kr. Et andet af projekterne– NekstPro – tager fat på den udfordring, at det kun er meget få planter, som i sig selv kan matche kødproteinets kvalitet. Selv om bønner og ærter har et højt indhold af protein, er sammensætningen af aminosyrer – proteinets byggesten – ikke optimalfor mennesker.
Projektet MycoProtein, som blev sat i gang i 2020, udnytter restprodukter fra sukkerindustrien til dyrkning af østershatte og udvikler nye fødevareingredienser med umami-smag og højt indhold af proteiner på basis af svampene.
Endelige er yderlige to projekter i gang med at udvikle metoder til at skabe velsmagende proteinprodukter ud fra kløvergræs og lucerne.