

Blomkål, broccoli og grønkål hitter som aldrig før. Butikkerne melder om øget salg. Danske avlere dyrker næsten 25 procent flere kål end for blot fem år siden.
#MAD
Vi skal spise markant mindre kød og langt flere bælgfrugter og fiberrige grøntsager, lyder den korte version af de nye kostråd. Især de grove grøntsager og kål må gerne fylde meget mere på de danske middagsborde, og det råd har mange for længst taget til sig.
Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at den grønne tendens for længst er slået igennem. Danske avlere dyrker næsten 25 procent flere kål end for blot fem år siden.
Det er især blomkål og broccoli, der er rift efter, men også spidskål og den velkendte grønkål, som strutter af vitaminer og antioxidanter, er i fremgang.
Flest kål på Fyn
Især på Fyn er mange kålmarker. Ifølge tallene indtager Fyn en klar førsteplads som den region, hvor der bliver dyrket mest kål.
– Tallene viser os, at Fyn har førerpositionen i det nationale kålbarometer, siger Peter Byrial Dalsgaard, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.
– I Danmark blev der i 2020 dyrket 1.914 hektar kål, hvoraf 704 hektar var plantet i fynsk jord. Det svarer til næsten 40 procent af det samlede areal med kål i Danmark. På andenpladsen kommer Vestjylland, hvor der i 2020 blev dyrket 528 hektar kål, mens Syd- og Vestsjælland sniger sig ind på tredjepladsen med 358 hektar, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Fordi kål er en meget alsidig plante, kan man året rundt dyrke forskellige kåltyper. Derfor vil der næsten altid være lokalt dyrkede, danske kål i supermarkederne. Coop-butikkerne har i løbet af de seneste tre år solgt 16 procent flere kål.
TABEL: Det samlede kålareal i Danmark og dyrkningsarealet for de mest almindelige kåltyper.
Afgrøde | 2015 | 2020 |
Blomkål | 341 | 487 |
Broccoli | 328 | 442 |
Grønkål | 84 | 136 |
Hvidkål | 265 | 204 |
Kinakål | 54 | 40 |
Rosenkål | 31 | 22 |
Rødkål | 159 | 164 |
Savoykål, spidskål | 237 | 420 |
I alt | 1.500 | 1.915 |