Vi kan gøre os fri af olie og kul allerede i 2035, siger eksperter

Et globalt energisystem drevet af 100 procent ren, vedvarende energi er ikke blot muligt at realisere i løbet af de kommende ti-15 år, det kan også spare penge, skabe arbejdspladser og velstand, redde liv og bringe menneskeheden på forkant i indsatsen for at afværge ukontrollable klimaændringer. Foto: Colourbox

KLIMA – Verden kan gøre sig fri af fossil energi allerede i 2035, siger ekspertgruppe. Eksperter i energiplanlægning og klimaforskere er sikre på, at elsystemet kan være grønt i 2030 og hele energisystemet i 2035, hvis beslutningstagerne blot vil tage sig sammen.

Det skriver dagbladet Information.

Verdenssamfundet skal – og kan – stille energisystemet om til 100 procent sol, vind og anden vedvarende energi længe før 2050, hvis klimakatastrofer skal kunne afværges. Allerede i 2030 er det teknisk muligt at have omstillet hele den globale elforsyning til de vedvarende energikilder, og fem år senere, i 2035, vil det samlede energisystem kunne være omstillet og fri for CO2-udledninger.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra verdens ledende forskere i grøn energiomstilling i kor med nogle af verdens fremtrædende klimaforskere. Tirsdag afsendte i alt 46 forskere en fælles deklaration til verdens ledere fra en energikonference i Dubai og opfordrede samtidig andre forskere til at tilslutte sig appellen om handling.

»Et 100 procent vedvarende system vil være mere omkostningseffektivt end et fremtidigt system, der primært baseres på fossil energi og atomkraft. Omstillingen til 100 procent vedvarende energi vil sætte gang i den globale økonomi, skabe millioner af flere arbejdspladser end dem, der går tabt, og markant mindske de sundhedsproblemer og dødsfald, der følger af forurening,« påpeger forskergruppen ifølge Information.