Unge i Viborg i aktion for at ændre årets sorte fredag til grøn fredag

Nanna Lindbæk Qvesel, Kim Hedestrand, Andrea Eliasen, Hayley Peladan og Anne Smith vakte opsigt på gågaden i Viborg med hvidmalede ansigter og i røde dragter. Foto: Erik Overgaard

Klædt i røde dragter med hvidmalede ansigter drog Nanna og fire unge klimaaktivister i et opsigtsvækkende optog gennem gågaden i Viborg for at protestere mod overforbruget og den eskalerende klimakrise.

KLIMA – Klædt i røde dragter med hvidmalede ansigter drog Nanna og fire unge klimaaktivister i optog gennem gågaden i Viborg fredag aften, mens folk med fyldte indkøbsposer gjorde deres til at tilfredsstille butikkernes lønlige håb om, at de netop på denne black friday ville slå ny omsætningsrekord.

»Vi lavede aktionen for at udtrykke de følelser, som er forbundet med klimakrisen«, fortæller Nanna Lindbæk Qvesel.

Hun har tidligere været med til at arrangere klimastrejker i Viborg som en del af det globale netværk Fridays For Future, opstået i kølvandet på svenske Greta Thunbergs klimastrejke foran det svenske parlament.

Plante- og dyrearter dør
Nanna Lindbæk Qvesel går i 2. g på Viborg Katedralskole og er 17 år »nogle få dage endnu«. Sammen med en halv snes unge har hun nu dannet en lokal afdeling af klimagruppen Extinction Rebellion, der ved hjælp af fredelige aktioner protesterer mod klimakrisen. I sommer blokerede Extinction Rebellion trafikken i store dele af det centrale London i protest mod klimakrisen.

»I Viborg er vi de første i Danmark til at lave aktionen »Red Rebel Brigade«. »Red Rebel Brigade symboliserer i sine røde dragter alle arters blod, men udtrykker gennem deres gang og følelser empati«, fortæller Nanna med henvisning til den eskalerende natur- eller biodiversitetskrise.

Aktionen i Viborg begyndte kl. 18 i byens gågade samtidig med at byens årlige julemarked åbnede. De øvrige udklædte var Kim Hedestrand, Andrea Eliasen, Hayley Peladan og Anne Smith, mens Frederik og Alfred Overgaard fra en lille bod fortalte om aktionen til nysgerrige, der gerne ville vide mere.

Overvejende positive reaktioner
Ifølge Nanna gik aktionen godt, og de fleste reagerede overvejende positivt på det opsigtsvækkende optrin, som havde til formål at få folk til at overveje deres forbrug.

»Enkelte børn og teenagere virkede måske en smule skræmte, og nogle forbandt os med julemarkedet på grund af vores røde dragter. Enkelte blandt dem, man måske kan karakterisere som unge eller yngre storforbrugere, var dog negative over for vores budskab om at købe mindre og skære ned på overforbruget og ændre vores materielle livsstil til gavn for kloden og vi unges fremtid«, fortæller Nanna Lindbæk Qvesel.

Nanna var i april i år i Bruxelles, inviteret af EU-Kommissionens vicepræsident, for at diskutere klimapolitik. Du kan læse artiklen her.