Statsministeren klar til debat i Folketinget om dyrevelfærd for høns

Mette Frederiksen: Hvis det er rigtigt, at disse tal gør sig gældende, så bør vi have en diskussion af det i Folketinget. Foto: TV fra Folketinget

80 procent af alle æglæggende høns har smertefulde brud på brystbenet, fordi de lægger alt for store æg. »Det bør vi have en diskussion af i Folketinget«, sagde statsminister Mette Frederiksen i Folketingets spørgetime tirsdag.

»Hvad tænker statsministeren vi skal gøre med en produktion, der tilsyneladende ikke kan leve op til lovens formål om, at dyr skal beskyttes mod smerte og lidelse?«

Sådan lød spørgsmålet til statsministeren, som Veganerpartiet med hjælp fra Alternativets folketingsmedlem Torsten Gejl stillede til Mette Frederiksen under tirsdagens spørgetime i Folketingssalen.

For nylig afslørede en rapport fra Københavns Universitet, at størstedelen af alle æglæggende høns må lide med brækkede brystben, fordi de lægger alt for store æg.

Mette Frederiksen vil gerne have taget problemet op til diskussion i Folketinget, hvis tallene, der blev angivet af Torsten Gejl er korrekte.

»Hvis det er rigtigt, at disse tal gør sig gældende, så bør vi have en diskussion af det i Folketinget«, sagde statsministeren i tirsdagens spørgetime.

LÆS OGSÅ:
Store æg giver 85 pct. af hønsene brud på brystbenet

Og det er de.

Brækkede brystben hos 8 ud af ti høns

Langt størstedelen af de æglæggende høns i Danmark går nemlig rundt med brud på brystbenet. Ifølge forskerne fra Københavns Universitet, som i september fremlagde de chokerende tal, sker knoglebruddene tilsyneladende, fordi uforholdsmæssigt store æg presser hønsenes krop til bristepunktet.

»Vi står med et gigantisk globalt dyrevelfærdsproblem«, lød det dengang fra forskerne bag undersøgelsen.

»Det er rystende, at 80% af alle høner har prøvet at brække deres brystben, når de lægger de æg, som vi køber nede hos købmanden, og som vi spiser om morgenen – og det er desværre på tværs af alle produktionsformer. Det gælder burhøns, skrabehøns og endda de økologiske høns«, lød det fra Torsten Gejl i Folketingets spørgetime tirsdag i denne uge.

Statsministeren svarede, at hun er »utrolig optaget af dyrevelfærd« og foreslog, at emnet straks blev taget op med fødevareministeren.

Monberg glad for statsministerens reaktion

Michael Monberg, der er politisk ordfører for Veganerpartiet, er ikke medlem af Folketinget og har derfor arbejdet sammen med Alternativet om spørgsmålet til statsministeren. Han siger, at han er glad for svaret.

»Vi har forsøgt at gøre producenterne og avlere opmærksomme på dyrenes lidelser og brækkede knogler. Det er åbenbart noget, man tavs accepterer ude i erhvervslivet. Jeg er derfor glad for, at statsministeren har en, efter min overbevisning, helt normal reaktion om at ville gøre noget ved problemet«, siger han.

Ifølge forskerne har 80 procent af alle æglæggene høns prøvet at brække deres brystben mindst én gang i deres levetid.

»Hvis man nogensinde har prøvet at brække noget, så ved man, at den slags gør ondt. Hønsene har heller ikke muligheden for at få brystbenet i gips og holde det i ro, så deres brud heler formentlig rigtig dårligt og gør ondt ret længe«, siger professor Jens Peter Christensen, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet.

Rapporten konkluderer, at størstedelen af høns i selv de mest moderne produktioner og på tværs produktionsformer brækker brystbenet en eller flere gange i deres levetid. Det betyder, at det næsten er umuligt at købe en bakke æg, uden at et dyr har lidt overlast.