Fugleinfluenza rammer 100.000 høns på gård ved Stoholm

100.000 høns skal aflives. Foto: Colourbox

FUGLEINFLUENZA – Fugleinfluenzaen har godt fat i år. En besætning ved Stoholm i Midtjylland med 100.000 æglæggende høner er ramt af sygdommen.

Omkring 100.000 høns hos en ægproducent ved Stoholm i Midtjylland skal aflives fordi, besætningen er ramt af fugleinfluenza. De seneste dage er mere end 500 høns fra besætningen døde, og fredag viste prøver fra Statens Serum Institut, at dyrene var smittet med fugleinfluenzatypen H5N8.

Af hensyn til dyrevelfærden, og for at begrænse smitterisikoen, går Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen her i weekenden i gang med at aflive de mange høns, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er tredje gang, alene i år, at myndighederne må rykke ud til en professionel farm for at aflive fjerkræ. Kort efter nytår blev 30.000 dyr på en kalkunfarm på Lolland aflivet og i går torsdag blev 60.000 kalkuner på en farm ved Ruds Vedby aflivet.

Fugleinfluenzaen har godt fat

»Det ser desværre ud til, at fugleinfluenzaen har godt fat i år, så derfor vil jeg gerne gentage vores vigtige budskab om, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, og forsøge at skærme deres dyr mod smitte, så grundigt som overhovedet muligt. Det handler dels om ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning mellem farmene«, siger Jakob Munkhøj, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket, for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.