Naturfredningsforening: Rød bloks udspil kan redde fremtidens drikkevand

Rød blok vil sikre rent drikkevand uden rester af sprøjtegift. Foto: Colourbox

DRIKKEVAND – Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet vil forbyde sprøjtemidler på et areal på op mod 200.000 hektar.

Med få dage til et valg går hele den røde blok nu for første gang sammen om et udspil. For at beskytte fremtidige generationers drikkevand vil Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet forbyde sprøjtemidler på et areal på op mod 200.000 hektar – en tyvendedel af Danmarks areal – frem mod 2030.

»Vores grundvand og vores rene drikkevand er truet. Derfor foreslår vi en fredning for et område på størrelse med cirka fire gange Falster«, siger statsminister Mette Frederiksen til Politiken.

En kortlægning skal afgøre, hvilke områder der præcis skal fredes. Ifølge statsministeren vil der primært være tale om områder, der i dag bliver brugt til landbrug.

»Der er en drift, der skal udgå, og det skal landmændene kompenseres for. Vi har ikke det præcise beløb, men cirka 250 millioner kroner er nok ikke helt skævt«, siger Mette Frederiksen, der taler om et årligt beløb.

Giftrester i hver anden drikkevandsboring

Forslaget fra de fem partier vækker begejstring hos Danmarks Naturfredningsforening.

Forslaget om at beskytte områder, hvor drikkevandet dannes, »er en historisk mulighed for at sikre rent drikkevand til fremtidige generationer«, mener Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er uden for enhver tvivl, at det danske drikkevand er truet. De sidste tre år er der blevet fundet pesticider i mere end halvdelen af de undersøgte boringer. Det er en faretruende tendens, og derfor er jeg utrolig glad for, at så mange partier nu melder klart ud med en realistisk og ambitiøs plan for at beskytte drikkevandet, der hvor det dannes. er en historisk mulighed for at sikre rent drikkevand til fremtidige generationer«, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er nu vi skal handle, hvis udviklingen skal vendes, og hvis vores børn og børnebørn også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund i fremtiden. Derfor er det helt afgørende at forbyde brug af giftstoffer oven på de jorde, hvor vores grundvand dannes.«

Brug for et opgør med retten til at forurenge

I både 2020 og 2021 blev der fundet rester af pesticider i flere end halvdelen af de undersøgte drikkevandsboringer – og de foreløbige tal fra 2022 viser, at der i årets første otte en halv måned er fundet pesticidrester i 55,3 procent af de 1431 indberettede analyser fra aktive drikkevandsboringer i Danmark, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er brug for et opgør med, at det er en naturgiven rettighed at forurene ovenpå de drikkevandsressourcer, som vi råder over i Danmark. Selvfølgelig bør det gøres forbudt at anvende sprøjtegift, der hvor vores drikkevandet dannes og hentes. Det bør slet ikke være til diskussion«, siger Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening har sammen med en samlet vandsektor tidligere appelleret til, at der blev lavet en redningsplan for det danske drikkevand.