Forside Nyheder Smærup Sørensen vinder pris for roman om landbrugets evige krise

Smærup Sørensen vinder pris for roman om landbrugets evige krise

Forfatteren Jens Smærup Sørensen har vundet en litteraturpris for sin seneste roman »Evigt i tiden«. Pressefoto

»Evigt i tiden« skildrer landboreformerne i slutningen af 1700-tallet over andelsbevægelsens storhedstid sidst i 1800-tallet og frem til nutidens industrielle landbrug med klimakrise og hovedpersonernes bevidsthed om skyld og ansvar. Torsdag modtog Jens Smærup Sørensen Montanas Litteraturpris for romanen om landbrugets kriser og forvandling.

***

Montanas Litteraturpris 2023 går til forfatteren Jens Smærup Sørensen, som med romanen Evigt i tiden »med suveræn elegance tematiserer landbrugets aktuelle krise«, skriver Dagbladet Information.

Prisen blev afsløret torsdag aften ved en litteraturfestival og ceremoni på avisen.

Montanas Litteraturpris uddeles til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har fornyet sin genre, eller som har fremstillet virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Årets jury kalder romanen, der »originalt kombinerer historisk roman, samtidsskildring og grum dystopisk fremvision«, for »en yderst vellykket fornyelse af romangenren, en overraskende virkelighedsskildring og en velkommen foræring til en med rette bekymret samtid«.

De samme personer i tre tidsaldre

De fem litteraturkritikere, der udgør juryen, skriver i Information om bogen:

»Den er suverænt velskreven med appel både til læserens kærlige indlevelse og med stof til historisk eftertanke over den udvikling, som har fundet sted siden landboreformerne i slutningen af 1700-tallet over andelsbevægelsens storhedstid sidst i 1800-tallet frem til i dag, hvor hovedpersonerne og deres naboer anbringes midt i klimakrisen med bevidsthed om skyld og ansvar.«

Evigt i tiden foregår i tre forskellige tidsaldre. Men personerne er hele tiden de samme, Lone og Jakob, deres familie og andre folk i Skovby.

Vi følger deres liv under afgørende omvæltninger af landbruget gennem mere end 200 år.

Vi følger dem fra enevælden og landboreformerne i 1790’erne, over andelsbevægelsens og højskolernes storhedsperiode i slutningen af 1800-tallet, og frem til de seneste årtier, hvor hovedpersonerne er blevet fødevareproducenter og helt frem til den accelererende klimakrise, som endnu en gang vil ændre landbruget og livet på landet.

I nutiden omlægger Jakob sit landbrug til økologisk drift, og datteren Else bliver klimaaktivist og en del af et venstreorienteret miljø.

Evigt i tiden udkom i september 2023 og høstede fremragende anmeldelser.

»Han skriver i passager med en sanselighed og kraft, der vækker mindelser om Johannes V. Jensen«, skrev Jes Stein Pedersen i sin anmeldelse i Politiken.

Bondesamfundets afvikling

Jens Smærup Sørensen, der er født på Mors i 1946 og cand. phil. i dansk, har skrevet en lang række romaner, og det er langt fra første gang, han skildrer livet på landet og et landbrug i forfald.

Forfatteren markerede sig for alvor i læsernes bevidsthed med romanen Mærkedage i 2007. Bogen indbragte ham boghandlernes pris De gyldne laurbær, og er i dag en moderne klassiker, som beskriver bondekulturen og det gamle bondesamfunds afvikling i syv årtier og udviklingen af det moderne Danmark frem til årtusindeskiftet.

Jens Smærup Sørensen
Evigt i tiden
Forlaget Grif
350 sider
Udk. sep. 2023