Skattereform uden CO2-afgift får det glatte lag af Klimabevægelsen

Der kommer ikke en CO2-afgift lige med det samme, selv om klimaafgifter vil kunne bringe den grønne omstilling op i gear. Foto: Colourbox

Regeringen glemmer det vigtigste redskab, der kan få den grønne omstilling op i gear. Nemlig en høj og ensartet afgift på de forurenende klimagasser, der kan gøre det attraktivt at producere og leve klimavenligt.

SKATTEREFORM – Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Konservative er i dag blevet enige om en skattereform, der får hårde ord med på vejen fra de grønne organisationer. Både SF og de radikale er med sammen med Venstre og de konservative, mens Enhedslisten har valgt at holde sig uden for.

Frederik Sandby, der er formand for Klimabevægelsens kalder det »en sort skattereform« og ser den som et udtryk for et stort svigt fra især de »grønne« støttepartier, fordi skattereformen helt har udeladt det vigtigste redskab i den grønne omstilling: Nemlig en høj og ensartet afgift på CO2-udledning.

Dermed er målet om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent inden 2030 så godt som uopnåeligt nu, mener Klimabevægelsen, som beklager, at de mange grønne skåltaler ikke er blevet til reel politisk handling.

Særligt SF og Radikale Venstre svigter

Det er en fundamental forkert tilgang til omstillingen, mener Frederik Sandby, formand for Klimabevægelsen.

»Særligt SF og Radikale Venstre svigter klimaet og børnene i dag«, siger han.

»Vi skulle have set en aftale om en klimaafgift på minimum 1500 kroner i 2030. Aftalen burde have indeholdt en klar aftale om at indføre en klimaafgift, ikke blot ambitionen om at diskutere det igen om tre år. Klimabevægelsen har ført kampagne for klimaafgifter de seneste måneder under overskriften forurenerenbetaler.dk, og vi er meget skuffede over det sorte resultat af forhandlingerne«, understreger Frederik Sandby.

Den Grønne Studenterbevægelse: En mavepuster

Også blandt klimaaktivisterne i Den Grønne Studenterbevægelse er skuffelse. Jeppe Svan Sørensen, der er talsperson kalder det »en mavepuster«.

»Skattereformen er den nyeste mavepuster af et efterår bestående i det største klimasvigt, jeg har oplevet i min levetid. Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti stikker os i ryggen. Skattelettelser til virksomheder og klimakaos til ungdommen«, sammenfatter han.

Ifølge Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse er det tydeligt, at Socialdemokratiet har kæmpet for at forhindre en sådan afgift, men også støttepartierne SF og Radikale Venstre sår i dag tvivl om det grønne mandat, som særligt de modtog til sidste Folketingsvalg.

»Det er uforståeligt, at de ikke står fast om at gøre det nødvendige ligesom Enhedslisten og Alternativet, der ikke er med i aftalen«, lyder det fra de grønne organisationer, som henviser til, at det såkaldte forståelsespapir, som ligger til grund for den politik, det parlamentariske flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre blev enige om, da Mette Frederiksen i juni 219 dannede sin S-regering.

Greenpeace: Et haltende æsel

Ifølge Helene Hagel, der er miljø- og klimapolitisk leder i Greenpeace, er dagens såkaldt »grønne« skattereform ikke en hovedmotor i den grønne omstilling, som finansministeren ellers proklamerer ved pressemødet.

«Aftalen er allerhøjest et haltende æsel, der vil lunte i uforudsigelige retninger frem mod at Folketinget måske tager sig sammen i 2023«, siger hun.

»Dagens aftale er trist og fantasiløs, fordi den mangler en konkret plan for en retfærdig og nødvendig afgift på drivhusgasser. Hvis planen er, at Danmark med denne aftale skal tage hul på at indfase reelle klimaafgifter, som vi ved, er et af de mest omkostningseffektive redskaber til at nå 70%-målet, kunne den i det mindste skrue på de knapper, vi har i dag, og som det første hæve de eksisterende CO2-afgifter, mens vi venter på den endelige afgiftsmodel«, siger Helene Hagel.