Så meget betyder dit valg af mad

Indien er et af de lande, hvor det er nemmest at finde plantebaseret mad. Inderne har i århundreder levet plantebaseret. Både af nød, men også af religiøse årsager. ‘Butter chicken’ er dog, som navnet siger, med kylling. Det skal du nu ikke lade dig standse af, for du kan sagtens erstatte kyllingen med svampe og tofu og/eller bønner. Foto: Kirsten Skaarup

Det er ikke kun klimaet, der påvirkes af den mad, vi spiser. Vores eget helbred belastes af de samme fødevarer, som ødelægger klimaet.

Af Kirsten Skaarup, madredaktør

Den grønne tænketank Concito har netop udgivet en oversigt over, hvordan de vigtigste fødevarer belaster klimaet. Men det er ikke kun klimaet, produkterne påvirker. Vores eget helbred belastes af de samme fødevarer, som ødelægger klimaet. Derfor er der god fornuft i at kigge grundigt på Concitos liste i denstoreklimadatabse.dk og vælge de produkter, der er mest skånsomme for natur og klima. De har nemlig samme gunstige virkning i vores egen krop.

Hvis man ikke allerede spiser klimakærligt, vil man hurtigt mærke, hvilken livgivende effekt plantemad har på velbefindendet. Plantemad styrker immunforsvaret, og det har vi ikke mindst brug for i øjeblikket, hvor Covid19 hærger. Med et stærkt immunforsvar kan vi bedre modstå sygdom.

Det er en win-win situation at lave en kritisk gennemgang af sine spisevaner og vælge de mindst belastende produkter. Med Concitos nye liste er det både nemt og overskueligt at spise klimakærligt og forbedre sit klimaaftryk – og samtidig optimere sit immunsystem.

Du gør en forskel

Det giver en ekstra god smag i munden at nedsætte sit klimaaftryk samtidig med, at man gør noget godt for sig selv. Hvis man er helt ny i den grønne verden, er det tilmed en spændende udfordring at tænke alternativt: i stedet for at vælge grøntsager som tilbehør til kød, som vi rent vanemæssigt har gjort i hundredvis af år, er det nødvendigt, at vi tager et aktivt valg og nu tænker på kød eller fisk som tilbehør til grøntsagerne. Eller helt dropper de animalske produkter og vælger planteproteiner som bønner, linser, kikærter, korn, mandler, nødder etc. Det er noget, der batter på krop- og klimakontoen!

Som ekstra belønning får man en masse nye smagsoplevelser, nye spændende retter, krydderier, krydderurter etc. I mange lande verden over har man tradition for hovedsagelig at leve grønt. Det gælder ikke mindst i Indien, hvor omkring en halv milliard mennesker spiser plantebaseret. Så hvorfor ikke lade sig inspirere af et køkken, der leverer klimakærlig mad med store smagsoplevelser og vidunderlig krydring. Det kan fx være en kyllingefri butter chicken med pandebrød.

Du kan finde opskriften og inspiration på Kirstens Skaarups blog med masser af tips og spændende opskrifter på plantebaseret mad: KirstenSkaarup.dk