Radikale: Danmark skal være uafhængig af russisk gas og olie

Vladimir Vladimirovitj Putin er Rulands præsident. Foto: Pixabay

ENERGI – Senest i 2028 skal Danmark være uafhængigt af russisk kul, olie og gas. Så længe vi er afhængige af Putins sorter energi, er vi ikke frie.

Sådan lyder det i et nyt udspil fra Radikale Venstre.

Udspillet kommer i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, som er blevet mødt med hårde sanktioner fra det meste af Europa og USA.

Ifølge Rasmus Helveg Petersen, klima- og energiordfører i Radikale Venstre, er der brug for at gøre Danmark uafhængig af den russiske olie og gas. Det skal sikre, at man fra dansk side ikke længere støtter Rusland økonomisk på den front.

– Vi kan se, at det russiske statsbudget er helt afhængigt af de indtægter, det får fra Vesten, siger Rasmus Helveg ifølge Ritzau.

– Og så har vi at gøre med en magt, som vi opruster imod, og som på den anden side får alle sine penge fra os. Det er en skør sammenhæng, synes jeg. Det skal vi væk fra, siger den radikale ordfører.

40 procent russiske gas i EU

Radikale Venstre vil gøre os uafhængige af russisk kul, olie og gas og det skal ske på rekordtid. Så længe vi er afhængige af Putins sorte energi er vi ikke frie, skriver partiet.

Danmark importerer en stor del af vores naturgas fra Rusland. Trods løfter om det modsatte, har vores afhængighed af russisk energi været støt stigende.

Ikke alene i Danmark, men i hele EU anført af Tyskland som er verdens største importør af russisk gas. I EU’s gassystem flyder der ifølge de radikale i dag omkring 40 procent russisk gas.

»Så længe der flyder russisk gas i Europas gassystem, er vi afhængige af Putin, om vi vil det eller ej. Sort energi bidrager direkte til hans krigsmaskine. Kan vi gøre os uafhængige af russiske energi, kan vi fjerne Ruslands største og vigtigste indtægtskilde«, lyder argumentet fra de radikale.