Podcast: Isen smelter, og det koster for Danmark

Isen smelter, og det får store konsekvenser. Vi har taget en snak med Jørgen Peder Steffensen, som er iskerneforsker ved Niels Bohr Instituttet om, hvorfor isen smelter, og hvad der kan gøres ved det. Foto: Pixabay

Det er ikke et spørgsmål om, isen smelter. Det gør den. Det er ganske vist. Isens smelten får betydning for alle verdens lande – også Danmark. Visse forholdsregler er allerede taget. Lyt til vores podcast i serien Klimaalfabetet – »I for is«.

Af Helene Henneberg-Johansen, journalist

»The ice is melting at the poles«. Det famøse citat blev sagt på COP15 i 2009 af Villy Søvndal.

Der er blevet grint meget af citatet på grund af Villy Søvndals meget tykke danske accent, og accenten er også blevet genstand for mere omtale end det, han faktisk siger.

Isen smelter.

Det gjorde den i 2009, og det gør den stadig, og det er altså ikke kun isen på polerne, der er ved at forsvinde.

Og hvad så? Hvad så, hvis isen smelter? Den er alligevel milevidt herfra.

Betydning for Danmark

Når isen smelter på Antarktis og Grønland, betyder det en stigning i havvandet.

Mange storbyer rundt om i hele verden er havnebyer. Når havet stiger, vil det unægteligt betyde større risiko for oversvømmelse. For at undgå oversvømmelse kan der heldigvis sættes hjælpeinstanser i værk.

I København betyder det er væld af nye dæmninger, og ligeledes er den nye beboelsesø Lynetteholmen ment til at kunne skærme af for de kommende vandmængder og indsnævre det område, hvorpå vandet kan komme ind til selve byen, det fortæller iskerneforsker Jørgen Peder Steffensen.

Andre foranstaltninger er taget i forbindelse med metrobyggeriet, hvor indgangene er placeret på højtliggende områder, så det bliver sværere for vandet at nå op og til indgangen og gøre skade i undergrunden. 

Hvorfor smelter isen, og hvad kan der gøres ved det?

Vi har taget en snak med Jørgen Peder Steffensen, som er iskerneforsker ved Niels Bohr Instituttet om, hvorfor isen smelter, og hvad der kan gøres ved det.

Det kan du høre i afsnittet »I for is«.


Helene Henneberg-Johansen er journalist og idékvinden bag virksomheden klimaven, som hun driver sammen med sin mand, Morten Henneberg-Johansen. klimaven ApS er et selskab, som skaber læring omkring klima, miljø, bæredygtighed og en grøn livsstil på en underholdende måde.