Klimaafgifter på fødevarer giver mulighed for at vælge grønt

Dan Jørgensen hævder, at en klimaafgift på fødevarer ikke er en farbar vej. Den enlige mor vil ikke have råd til at servere spaghetti med kødsovs til sine børn. Men argumentet holder ikke. Vi skal lægge afgift på det, vi ønsker mindre af og afgiftslettelse på det, vi ønsker mere af. Er det i virkeligheden ikke meget logisk?

Af Jette Rosenkvist, selvstændig

Klimaminister Dan Jørgensen hævder i P1-programmet Slotsholmen” 12. august, at klimaafgifter på fødevarer ikke er en farbar vej, idet den angiveligt vil øge uligheden i befolkningen. Som eksempel giver han den enlige mor, der ikke vil have råd til at servere spaghetti med kødsovs for sine børn.

Afgifter på kød – og andre animalske fødevarer – behøver dog ikke være ensbetydende med højere husholdningsbudget for familien Danmark, idet regeringen samtidigt kunne sænke momsen på frugt, grønsager, pseudokød, og plantebaseret mælk.

Detailhandlen byder på et væld af velsmagende, sunde og langt mindre miljø- og klimabelastende,  erstatningsprodukter for kød og mælk, herunder proteinrig fars baseret på f.eks. svampe, ærter og soja. Paradoksalt nok er disse erstatningsprodukter ofte dyrere end de tilsvarende animalske på trods af, at de koster meget færre ressourcer at fremstille, både hvad angår jord, vand, energi m.v.

Der hersker global konsensus om, at en radikal reduktion i animalske fødevarer er en nødvendighed – i særdeleshed i Vesten, hvor anerkendte forskere bag det hidtil mest omfattende studie af vore madvaner, vurderer, at kødforbruget skal reduceres med 90 % og mejeriprodukter til konsum med 60 %. Samtidigt skal indtaget af bønner tredobles, og vi skal spise 4 gange så mange nødder og frø (hvoraf mange er rige på såvel protein som calcium).

Den enlige mor skal også have mulighed for at træffe det grønne, miljørigtige og sundhedsfremmende kostvalg fremfor de røde discountpølser. Derfor afgift på det, vi ønsker mindre af og afgiftslettelse på det, vi ønsker mere af. Er det i virkeligheden ikke meget logisk?