Ikke mere sort snak. Klima-aktivister kræver grøn genstart i Danmark

Klimaaktivister i Aarhus begraver den gamle »normal«, hvor ordene er grønne, men handlingerne følger den kendte model, »business as usual«. Foto: Mathias Sejerkilde

Lørdag deltog tusindvis af mennesker i flere af Danmarks største byer i Folkets Klimamarch for at kræve grøn omstilling. Jeg retter på mundbindet og nynner med på »Dejlig er Jorden«, skriver Rebecca Goldschmidt, som var med i Aarhus.


Af Rebecca Goldschmidt Andersen, klimaaktivist og studerende

FOLKETS KLIMAMARCH – »Ikke mere sort snak«, står der på et mundbind. »Grøn genstart«, lyder der fra et andet. Med tre meters mellemrum marcherer et par hundrede mennesker op ad strøget i Århus i optog efter en stor hvid kiste, som bæres på skuldrende af seks unge klimaaktivister.

I lørdags blev der marcheret for klimaet i flere af landets storbyer, da klimabekymrede borgere samledes for at deltage i Folkets Klimamarch.

Jeg var med i Århus, hvor den gamle normal skulle begraves. En normal, hvor ordene er grønne, imens handlingerne følger modellen, »business as usual«. Hvor Århus byråd vil være CO2-neutral i 2030, imens de baserer varmeforsyningen på biomasse og dermed afbrænding af alverdens skove. En normal, hvor selve klimaministeren ikke kan tage sig sammen til at sige nej tak til mere olieudvinding i de danske farvande.

Ønsker til det grønne Aarhus

Optoget i Århus nøjedes ikke med at sige farvel til det gamle. Til gengæld bød folk ind med ønsker til den nye normal – til det grønne Aarhus.

»Vil du skrive bilfri søndag på en seddel til mig«, spørger en ældre kvinde mig. »Det kunne vi i 70’erne, så det burde vi kunne igen«.

Jeg forstår hendes nostalgiske ønske og skriver en seddel for hende. Bilfri by, skriver jeg på min egen og lægger den i drømmeboksen.

Klimamarchen repræsenterede i lørdags et mødested, hvor fok kunne komme og udveksle drømme, skrive dem ned og sende dem videre.

Konkrete drømme

Unge som gamle mødte op for at vise deres støtte i kampen for en bæredygtig fremtid. Konkrete drømme kunne formuleres på sedler, da modtageren til ønskelisten ikke var en historisk ambitiøs klimaminister i København, julemanden eller en abstrakt international klimasynder.

Derimod var modtageren Århus Kommune. En kommune, der ønsker at være bæredygtig, og som ønsker at få borgerne med på ideen. En kommune, som man må formode, har lyst til at forholde sig til en flok klimaengagerede borgeres ønsker. »Go green with Aarhus«, siger de, og de kan tro, at vi prøver.

Optoget følger kisten op ad strøget til lyden af begravelsessalmer. Da vi krydser over vejen ved Rådhuset, bliver der dyttet fra bilerne, som må holde i kø. Nogle dytter opmuntrende, mens andre trykker vredt i hornet, som om det kunne få optoget til at forsvinde hurtigere.

Jeg nynner med på »Dejlig er jorden«, og retter på mundbindet. »Ikke mere sort snak«.

Folkets Klimamarch i Aarhus 5. september 2020. Foto: Mathias Sejerkilde