Lille gul skodrobot skal samle cigaretskod i Aarhus

Skodrobotten i gang med at opsamle cigaretskod i Aarhus. Foto: Screendump

Kan mindske forurening og spare skatteyderne masser af penge. Millioner af cigaretskod ender i naturen og indeholder både tungmetaller og mikroplast.

En lille gul, selvkørende skodrobot skal fremover gøre rent ved havnefront i Aarhus og fjerne tusindvis af cigaretskodder fra gågaden og byens fortove.

– Der kører et lille program inde i maven på den, som holder øje med cigaretskodder, og så suger den lige præcis det op. Hvis der ligger en guldring, så bliver den liggende, siger Bo Fristed, chef for Innovation, Teknologi og Kreativitet i Aarhus Kommune til DR Nyheder.

Der er tre prototyper af robotten, som i opstartsperioden bliver styret ved hjælp af et joystick. Planen er dog, at de snart køre af sig selv, oplyser Aarhus Kommune.

Tre kroner pr. skod

Lige nu koster det kommunens skatteydere tre kroner pr. cigaretskod at fjerne de mange skod, som rygerne smider fra sig, kommunen håber at kunne etablere en mere effektiv og ressourcebesparende løsning til opsamling af cigaretskod i Aarhus Kommunes byrum.

Millioner af cigaretskod ender i naturen og indeholder både tungmetaller og mikroplast. De forurener og er med til at belaste natur og miljø. Mange ender i verdenshavene, hvor de bliver spist af fisk og andre havdyr.

Fakta om cigaretskod

  • Cigaretskod er målt i antal den største fraktion af henkastet affald i Danmark.
  • Cigaretfiltre indeholder plastikmaterialet cellulose acetat. Efter 5-10 år nedbrydes skodderne til mikroplast, dvs. de forsvinder ikke. Cigaretskod smidt i naturen kan også afgive tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
  • Foreløbige analyser indikerer, at cigaretskod henkastet i naturen nemt kan ende i alle former for marine miljøer og udgøre en miljørisiko for vandkvaliteten, ligesom cigaretskod kan afgive stoffer, som kan påvirke marine organismer.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet