Hvornår slipper København for »grøn« energi fra Amazonas?

Eukalyptus-plantage i Brasilien. Foto: Rainforest Movement

KOMMENTAR
af Andreas Petersen, cand.scient.pol.

HOFOR skylder os stadig en forklaring på, hvorfor de importerer AMCEL’s brasilianske træflis, og brænder det på Amagerværket for at give københavnerne varme i vinterkulden.


»Det er på tide at plante træer i Danmark, i stedet for at fælde træer her«. Sådan lød ordene for nylig fra den brasilianske præst Fader Sisto, der kæmper for småbønders og jordløses rettigheder i Brasilien. Hans ord er møntet på den store brasilianske træ- og cellulose virksomhed AMCEL.

Sidste år afslørede TV2, at energileverandøren HOFOR importerer træflis fra Amazonas, træflis, der brændes på Amagerværket for at give hovedstadens indbyggere varme i vinterkulden. Samtidig blev der rettet alvorlige beskyldninger mod HOFOR’s brasilianske leverandør blandt andet for overgreb mod lokale. HOFOR’s leverandør er selvsamme AMCEL som Fader Sisto fra Comissão Pastoral da Terra nu anklager for tyveri af land og overgreb mod lokale.

Flisen kommer fra nye plantager

Det skal understreges, at ingen påstår, at HOFOR får træflis fra regnskov. Men flisen kommer fra nye plantager, hvor oprindelig skov blev ryddet til fordel for store natur-fattige, eukalyptus plantager.

HOFOR lovede interne kontroller over for TV2 og henviste til, at de kun bruger »certificeret« biomasse fra firmaer, som har »tjek på det, de laver, og er certificerede«. Således lød det fra forsyningsdirektør i HOFOR, Jane Egebjerg Andersen.

Ifølge Fader Sisto er AMCEL´s historie imidlertid præget af alvorlige konflikter om jord og rettigheder til land, også for såkaldt »certificeret« skov. Den anerkendte norske NGO Regnskogsfondet, anbefaler direkte at undgå tropisk træ, fordi ingen eksisterende certificering giver tilstrækkelig beskyttelse.

Siden HOFOR sidste år lovede en undersøgelse af TV2´s anklager om anvendelsen af »certificeret« flis fra Brasilien, har vi intet hørt.

HOFOR skylder os derfor stadig en forklaring på, hvorfor de importerer AMCEL’s brasilianske træflis, og brænder det i København.