Ekstrem høj luftforurening i Nepal lukker landets skoler

Voldsom luftforurening i Nepal har lukket alle landets skoler, og sundhedsmyndighederne anbefaler at alle holder sig inden døre. Foto: Ulla Skovsbøl

Myndighederne i Nepal har lukket alle landets skoler på grund af faretruende høje niveauer af luftforurening. Millioner af skolebørn og studerende må blive hjemme.

FORURENING – I sidste weekend nåede luftforureningen i Nepals hovedstad Kathmandu sit hidtil højeste niveau, siden myndighederne i 2016 begyndte at måle luftforureningen.

Landets skoler og institutioner er lukkede i foreløbig fire dage, og alle skal blive hjemme, holde sig inden døre og må kun i nødstilfælde vove sig udenfor, siger sundhedsmyndighederne.

Luftforureningen måles på mængden af små partikler, der kan nå dybt ned i lungerne, og ifølge nyhedsbureauet Reuters blev der målt op til 214 mikrogram på kubikmeter i Kathmandu. Sundhedsmyndighederne har som udgangspunkt et standardniveau på 40 mikrogram.

Nepal med 30 millioner indbyggere ligger klemt inde i Himalaya-bjergene mellem Kina og Indien, to af verdens mest forurenende lande og er plaget af tiltagende luftforurening fra kul- og brændefyrede komfurer, gamle osende benzin- og dieselbiler og støv fra byggeindustrien, rapporterer Reuters.