København skal beskytte børnene bedre mod luftforurening

Sisse Marie Welling, der er børne- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, vil udvikle særlige børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening fra bilernes udstødning.

FORURENING – Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler.

Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

»Vores børn tager ekstra meget skade af luftforureningen, og de får flere skadelige stoffer fra luftforurening ned i lungerne sammenlignet med voksne. Nu har vi en enestående mulighed for at gøre noget andet, end vi plejer og skabe en by, hvor vores børn ikke bliver syge af den luft, de indånder«, siger hun.

»Derfor skal vi undersøge, hvordan vi kan arbejde med børnelivszoner, så vi kan beskytte børnene mod de skadelige partikler«, sige Sisse Marie Welling.

Børn er ude i trafikken i myldretiden

Inden nedlukningen af København fremlagde en ekspertgruppe nedsat af sundheds- og omsorgsborgmesteren en række anbefalinger om at reducere de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforurening i København. Derfor skal det nu undersøges, hvordan man helt konkret kan beskytte specifikt børnene mod de farlige partikler.

»Børn er primært ude i trafikken om morgenen og om eftermiddagen i myldretiden, når trafikken er værst. På steder, hvor der er mange børn – legepladser, institutioner, biblioteker og andre steder – skal vi finde ud af, hvordan vi kan beskytte børnene, så de bliver udsat for så få af de skadelige partikler som muligt«, siger sundheds-og omsorgsborgmesteren.

En rapport fra februar 2020 viste blandt andet, at omkring 460 københavnere hvert år dør for tidligt på grund af luftforurening. Det svarer til omkring 12 procent af alle dødsfald i København. På landsplan er kun rygning og fysisk inaktivitet årsag til flere for tidlige dødsfald.