Egedal Kommune i fint selskab som klimaplus-kommune

Egedal bliver ny klimaplus kommune. Pressefoto: Realdania / Carsten Ingemann

Egedal Kommune kommer i fornemt klima-selskab sammen med 10 andre danske kommuner og bliver klimaplus-kommune.


KLIMA – Den 3. november underskriver Egedal Kommunes Borgmester, Karsten Søndergaard, sammen med vicepræsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj, aftalen om at Egedal hører til blandt de mest klimavenlige kommuner i Danmark.

Egedal Kommune har siden 2008 været klimakommune. Det betyder, at man har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra egne bygninger og transport med to procent årligt, men kommunen har formået at levere en reduktion i gennemsnit pr. år på hele 3,6 procent.

Byggematerialer står alene for 11 procent af verdens CO2-udledning. Derfor er CO2 besparelser i Egedal Kommunes bygninger også med til at gøre en markant forskel i det store regnskab.

Vi må gå forrest i klimakampen

– Vi er en ansvarlig kommune, og vi må gå forrest i klimakampen og vise det gode eksempel, hvis vi gerne vil have at borgerne også ændrer adfærd, siger borgmester Karsten Søndergaard.

– Klimakampen er en af de vigtigste opgaver vi som samfund skal leve op til og skal tage på os. Det må dog aldrig gå ud over kerneopgaven, med at yde en god velfærd til borgerne. Derfor er jeg også ekstra glad for, at vi næsten har fordoblet den planlagte CO2-reduktion på to procent, samtidig med at vi har forbedret vores velfærd, siger han.

Det er Danmarks Naturfredningsforening der har skabt konceptet med klimaplus-kommuner. Målet har været at skabe en ramme for kommunerne, så de har kunnet sætte gang i konkrete klimainitiativer. Det er rigtig mange kommuner nu i gang med.

Vil forsætte arbejde mod nye mål

Egedal kommune har nu indfriet målsætningen om årligt at reducere udledningen af CO2 med minimum to procent og indfrier samtidig to ud af seks initiativer, nemlig »Ansvarlig kommune« og »Global Covenant of Mayors«. Det betyder at Egedal nu får titlen som en såkaldt »klimaplus-kommune« af Danmarks Naturfredningsforening.

– Egedal kommune kommer som den 11. kommune i et eksklusivt selskab med 10 andre Klimaplus-kommuner. Og jeg synes det er et vigtigt signal at sende til jeres borgere, at der ikke investeres kommunale kroner i selskaber der opererer med kul, olie og gas, siger Sebastian Jonshøj vicepræsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Selv om Egedal Kommuner lever op til initiativerne »Ansvarlig kommune« og »Global Covenant of Mayors«, mangler kommunen stadig at opfylde initiativerne energirenoveringer, klimatilpasning, indkøb og økologi.

»Global Covenant of Mayors«, betyder i øvrigt borgmesterpagt og er en central, global bevægelse for lokale og regionale myndigheder, som frivilligt har forpligtet sig til øget energieffektivitet og brug af vedvarende energikilder i deres områder.

Men alligevel kan Egedal glæde sig over, at man er blandt de 11i kommuner i Danmark, som er klimaplus-kommune. Af dem opfylder ti kommuner to initiativer, heriblandt altså Egedal, mens blot én kommune opfylder samtlige initiativer.

– Det er jeg meget stolt af. I en kommune som Egedal har vi alle muligheder for at gå forrest i klimakampen. Vi har en god økonomi, god infrastruktur, veluddannede borgere og rigtig meget natur omkring os. Borgerne i Egedal forventer at vi stiller os forrest på klimadagsordenen og leverer. Vi vil også arbejde hårdt for at leve op til de andre initiativer, hver gang vi træffer en beslutning. Og vi er allerede godt i gang med økologi og indkøb, siger Ib Sørensen, formand for Planudvalget i Egedal Kommune.

FAKTA: 11 klimaplus-kommuner

 • Albertslund
 • Fredensborg
 • Frederikssund
 • Gentofte
 • Helsingør
 • Hillerød
 • Høje-Taastrup
 • Middelfart
 • Odder
 • Svendborg
 • Egedal

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening