DLG melder sig ind i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja

Hvert år importerer Danmark 1,7 mio. ton soja. DLG tegner sig for ca. halvdelen. Foto: DLG

Som det første danske grovvareselskab tilslutter DLG sig Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. »Som importør af soja til brug i foder er vi meget bevidste om det ansvar, der følger med«, siger koncerndirektøren.

SOJA – Dansk Landbrugs Grovvareselskab, som sælger foder, gødning og kemikalier til landbruget, meddelte i går, at selskabet har meldt sig ind i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja.

– Som importør af soja til brug i foder er vi meget bevidste om det ansvar, der følger med, siger Jesper Pagh, koncerndirektør i DLG.

– Vi har besluttet os for at blive en del af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, fordi vi gerne vil sætte yderligere vægt bag vores sojaambition og samtidig skabe et endnu tættere samarbejde med andre aktører, som også arbejder for at gøre soja mere bæredygtigt.

DLG skal nu inden for seks måneder udarbejde en handlingsplan for, hvordan virksomheden vil bidrage til alliancens vision og målet om, at sojaen, der importeres til Danmark, er ansvarligt produceret og ikke bidrager til afskovning.

Europæisk løsning

DLG gør opmærksom på, at Danmark aftager mindre end én procent af verdens samlede sojaproduktion, mens EU tilsammen står for hele 10 procent. Derfor vil DLG fortsat arbejde tæt sammen med danske og europæiske aktører – blandt andet den europæiske foderproducent forening, FEFAC – for at sikre, at der skabes fælles europæiske løsninger, som kan sætte yderligere fart på omstillingen til en mere bæredygtig sojaproduktion.

– Det er afgørende, at vi skaber positive og vedvarende forandringer i de lande, hvor sojaen produceres. Det er en omstilling, der tager tid, men det er den eneste rigtige måde at gøre det på, hvis vi virkelig vil gøre en forskel. Vi skal skabe den øgede efterspørgsel, der får producenterne til at lægge om til en mere bæredygtig produktion, og det vil være en stor sejr, hvis vi kan få de gode danske budskaber igennem på EU-niveau, siger Jesper Pagh.

DLG vil sammen med Danish Ago og DLF etablere et proteinanlæg i Vestjylland, der skal producere græsprotein »med en stærk miljø- og klimaprofil«. Målet er, at protein fra danske græsmarker på sigt kan erstatte en del af den soja, der i dag importeres til brug i husdyrfoder, siger DLG.

FAKTA om Danmarks sojaimport

  • Hvert år importerer Danmark 1,7 millioner tons soja, hvilket svarer til mindre end én procent af den globale sojaproduktion. Heraf aftager DLG cirka halvdelen af sojaen.
     
  • Cirka 90 procent af den importerede danske soja bruges til at fodre dyrene på de danske landbrug. Der er tale om sojaskrå, som er et biprodukt fra produktionen af sojaolie.
  • Et højt proteinindhold gør sojaskrå til en væsentlig ingrediens i husdyrfoder, og samtidig er det også det høje proteinindhold, der gør soja til en vigtig ingrediens i en række fødevarer, især plantebaserede produkter.

Kilde. DLG