Bølle og Buller skal spise plantebaseret proteinfoder i stedet for kød

Der er store klima-gevinster at hente ved at skifte det traditionelle hundefoder ud med plantebaseret proteinfoder. Foto: Pixaby

Vores kæledyr er ansvarlige for op mod 25 procent af de drivhusgasser, den globale kødproduktion udleder, fordi de får store mængder kød-produkter i madskålen. Der er store klimagevinster at hente ved at lade planteprotein erstatte en del af det klimabelastende animalske protein i kæledyrsfoder, siger forskere fra Teknologisk Instittut. Pedigree og Whiskas med i nyt internationalt projekt.


PLANTEBASEREDE KÆLEDYR – I Danmark bor der omkring 456.000 hunde og 1,3 millioner katte, som afsætter et negativt poteaftryk på klimaet, fordi de er kødspisere. Ifølge Teknologisk Institut er vores kæledyr ansvarlige for op mod 25 % af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan inden for kødproduktion.

Derfor er der brug for alternative proteinkilder for at nedbringe CO2-aftrykket, mener Teknologisk Institut. Her vil forskere i et stort internationalt projekt – Pro-Enrich undersøge, om dele af det animalske protein i hunde- og kattemad kan erstattes med planteprotein.

I den vestlige verden er mange begyndte at skære ned på kødet for at spise plantebaseret, og den trend forsøger man nu at bringe videre til kæledyrene.

Upcycling af restprodukter

Planteproteinerne i Pro-Enrich-projektet stammer fra restprodukter i landbruget og fødevareindustrien. I Danmark bliver store mængder rapspressekage ikke udnyttet optimalt, fordi industrien primært bruger olien, og fordi pressekagen indeholder problematiske stoffer som fx glucosinolater.

Netop pressekagen indeholder dog også protein af høj kvalitet. Gennem bioraffinering vil Teknologisk Institut udvikle en metode, der trækker proteiner og andre værdifulde stoffer ud af pressekagen og i samme omgang fjerner uønskede stoffer som fx glucosinolater. Lykkes det, er der stort potentiale inden for både foder og fødevarer.

– Vi kigger på raps fra Danmark, men også andre biobaserede restprodukter som tomater, citrusfrugter og oliven fra Spanien og Slovenien. Målet er at udvikle et bioraffineringsanlæg, der kan håndtere mange typer råvarer, så producenten undgår downtime, når de forskellige planter ikke er i sæson. På vores pilotanlæg kan vi teste teknologien til proteinekstraktion på pilotskala, så vi er sikre på, at den er klar til reel produktion, siger Anne Christine Hastrup, centerchef på Teknologisk Institut.

Testes af Pedigree og Whiskas

Teknologisk Institut har mange års erfaring med genanvendelse og upcycling af biobaserede restprodukter. I Pro-Enrich-projektet skal instituttet gøre det økonomisk og teknologisk rentabelt at anvende de plantebaserede restprodukter som proteinkilde i mad til kæledyr. Og her har de allieret sig med den verdensomspændende virksomhed Mars, som står bag brands som Pedigree og Whiskas.

– Der er lige nu stort fokus på at udnytte verdens ressourcer bedst muligt og lade så lidt som muligt gå til spilde. Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling og imødekomme nye kundesegmenter. Derfor er vi i gang med at udforske mulighederne for at arbejde med bæredygtige og klimavenlige ingredienser. Når vi er nået længere i projektet, vil vi teste det i nye vådfoderopskrifter til hunde og katte, siger Seronei Cheison, Global Flavour Innovation Manager hos Mars.

Store CO2-besparelser

Det globale marked for mad til kæledyr er estimeret til 128,4 billioner dollars i 2024. Med kød som hovedingrediens er der derfor mange klima-fordele ved at skifte kødet helt eller delvist ud med planter.

– Hidtil har et af argumenterne for at give kæledyr animalsk protein været, at sammensætningen af aminosyrer i kød passer perfekt til kæledyrenes behov. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er planteprotein fra fx raps faktisk meget sammenligneligt med bl.a. kyllingekød, og der er derfor et stort potentiale i at erstatte animalske proteinkilder på sigt, siger Anne Christine Hastrup