Begejstring i brintbranchen over nyt klimaudspil

Brintbranchen er begejstret over regeringens klimaudspil, som vil lagre og omdanne vindmøllestrøm, så energien kan bruges til lastbiler, fly og fragtskibe. Foto: Colourbox

Danmark skal satse massivt på havvind og gøre det muligt at bruge den grønne strøm til lastbiler, fly og fragtskibe.

KLIMAUDSPIL – Danmark skal som det første land i verden have to energiøer med havvind. Det lægger regeringen op til i en ny foreløbig plan for, hvordan Danmark kan komme videre med den grønne omstilling, som skal reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030.

– Vi øger mængden af havvind massivt, og samtidig vil vi gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly, siger klimaminister Dan Jørgensen ifølge DR.

Den ene ø skal ligge ud for Bornholm, mens den anden skal placeres på en kunstig ø i Nordsøen. Det kan enten være en kunstig sandø eller en platform, som er koblet på flere landes elnet og på omkringliggende havvindmølleparker.

De to planlagte øer skal både levere strøm til Danmark, men også til Polen og Holland, og øerne skal seneste være i drift i 2030. Den overskydende strøm fra energiøerne skal derudover kunne omdannes til grønne brændstoffer.

Regering vil ifølge udspillet også investere i løsninger, der kan indfange CO2 fra fra industrien, hvorefter det skal bruges som grøn energi eller pumpes tilbage i jorden. Regeringen vil afsætte 400 millioner kroner årligt til en pulje, der skal indfange og lagre CO2.

Begejstring i brintbranchen

I brintbranchen er der begejstring over udspillet:

»Konvertering af grøn strøm fra ikke mindst vindmøller til brændstoffer som brint, metanol og ammoniak, såkaldt Power-to-X (PtX) står centralt i regeringens udspil til den første del af klimahandlingsplanen. Hermed bliver det muligt at lagre energien fra vindmøllerne og flytte grøn strøm ind i sektorer, der ikke kan elektrificeres direkte«, lyder det fra brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jenen.

»Det kan være med til at bringe Danmark i verdenseliten, når det gælder vedvarende energi, og samtidig bidrage massivt til vækst, eksport og beskæftigelse«, siger han.

»Vi har alle forudsætninger for at blive storeksportør af ikke alene brint, ammoniak og metanol, men vi kan også dominere markedet for de teknologier, som ligger bag processerne«, mener brintbranchens direktør.

Brintbranchen arbejder med brint, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger. Brintbranchens medlemmer omfatter både virksomheder, forskningsinstitutioner og netværksorganisationer.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossil brændstoffer.