Aktivister vil have oliestop i 2030

Det er rigtig vigtigt at vi også begrænser den olieudvinding der er lagt op til inden 2050. FNs klimapanel har slået fast, at al ny olie der udvindes, er for meget. Foto: Pixabay

Dan Jørgensen sætter penge over vores fremtid. Al ny olie, der udvindes, er for meget, lyder det fra de unge aktivister i Fridays For Future.


KOMMENTAR
Af Sigrid Skou Hansen og Jelva Illeris Schultz, Fridays For Future

Dan Jørgensen dropper 8. udbudsrunde, men vil ikke røre ved udbudsrunder inden da. Det mener vi i Fridays For Future er et stort klimasvigt.

I Fridays For Future er en af vores store kampagner #DropOlienDan, og det ser vi desværre ingen grund til at ændre.

Fridays For Future klimastrejker hver fredag, Kl 12-14 i Rigsdagsgården ved Christiansborg, indtil vi får en grøn, retfærdig fremtid. Det lægger den nye olieaftale ikke op til.

Der er god grund til at strejke. Det kan godt være, at Dan Jørgensen har droppet 8. udbudsrunde, men når han ikke vil røre ved tidligere udbudsrunder, viser han igen, at han sætter penge over vores fremtid.

Al ny olie, der udvindes, er for meget

Det er rigtig vigtigt at vi også begrænser den olieudvinding der er lagt op til inden 2050. FNs klimapanel har slået fast, at al ny olie der udvindes, er for meget. Verdens lande har i forvejen også planlagt et forbrug af fossile brændsler i 2030, der er dobbelt så stort, som det må være. Det regnskab bør Danmark ikke bidrage til. Derfor bør vi stoppe dansk oliejagt i Nordsøen i 2030.

Vi har rykket rigtig meget med vores aktivisme. I første omgang var det jo slet ikke Dan Jørgensens plan at droppe 8. udbudsrunde. Derfor kæmper vi stadig for, at Dan oprigtigt dropper olien.

Det faktum at Dan Jørgensen på noget tidspunkt har overvejet at sige ja til 8. udbudsrunde er ret mærkværdigt. Det er jo blevet frarådet så stærkt af eksperterne, at det virkelig kan få en til at tvivle på, hvad der står øverst på prioritetslisten. Klimaet eller penge? Det beviser i hvert fald hvor vigtigt det er, at vi fortsat presser på.