Aalborg får mulighed for at vælge plantebaseret mad i offentlige køkkener

Borgerne i landets tredje største kommune får mulighed for at vælge plantebaseret mad i de offentlige storkøkkener. Foto: Pixabay

PLANTEBASERET MAD – Et bredt flertal i byrådet i Aalborg Kommune vedtog 9. maj et forslag, der skal give alle borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i alle kommunens køkkener.

Borgere i Aalborg Kommune får nu mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i alle kommunens køkkener og madordninger. Det fremgår af et forslag fra Enhedslisten, SF og de radikale, som blev vedtaget af et bredt flertal med stemmer fra både Socialdemokratiet og Venstre.

Kun seks byrådsmedlemmer fra de konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vendte tommelfingeren ned og stemte imod.

»Flere og flere borgere ønsker at spise mere plantebaseret mad på grund af klimaet, deres sundhed eller hensyn til dyrevelfærd. Vi mener, at kommunen bør støtte op omkring denne udvikling«, skriver forslagsstillerne, som håber, at den nye valgmulighed også kan inspirere til at ændre spisevaner derhjemme.

Med næsten 220.000 indbyggere er Aalborg er landets tredje største kommune efter København og Aarhus målt på indbyggertal.

Store klima- og sundhedsfordele

Forslagsstillerne opremser en række fordele ved at spise plantebaseret. Det gælder klima, og miljø, sundhed, økonomi og dyrevelfærd.

Det er generelt sundere at spise mindre kød og mere grønt, og derfor er det vigtigt, at de kommunale institutioner understøtter dette. Hvis alle i Danmark spiste tættere på kostrådene, ville Danmark kunne spare 12 milliarder kroner hos sundhedsvæsenet, fastslår en rapport fra Københavns Universitet.

I øjeblikket spiser danskerne omkring et kilo kød om ugen, men ifølge de nye kostråd bør vi sænke vores kødforbrug til højst 350 gram om ugen eller 50 gram dagligt.

»Med det nye fokus på den grønne omstilling i landbrug har kommunerne – inklusiv Aalborg – en mulighed for at at støtte omstillingen til mere plantebaseret mad, ved at være en storkøbs-aktør for lokale plantebaserede varer. Reduktion i andelen af animalske produkter vil mindske kommunens klimabelastning«, anfører Enhedslisten, SF og de radikale.

Aalborg vil ifølge forslaget udarbejde retningslinjer for de kommunale institutioners madordninger og kantiner, »således at borgere, der bruger kommunale kantiner og madordninger altid har mulighed for at vælge et plantebaseret måltid«.

Begejstring hos Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening har i årevis slået til lyd for det frie grønne valg i alle offentlige køkkener og har kæmpet for at få mindst et nærende, plantebaseret måltid på menuen over hele landet. Rune-Christoffer Dragsdahl, som er foreningens generalsekretær, er derfor begejstret for, at Aalborg Kommune nu viser vejen for resten af landet.

»Alle borgere har en grundlæggende ret til at fravælge animalske produkter i deres mad. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne som minimum giver borgerne det frie valg til at indtage et sundt og klimavenligt, plantebaseret måltid i offentlige køkkener. Der er 180.000 vegetarer og veganere i Danmark, og endnu flere, der ønsker at skære ned på kødet af hensyn til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd. Derfor er det fantastisk, at de gæve aalborgensere går foran med at sikre det frie grønne valg«, siger han.

Ifølge ham har Dansk Vegetarisk Forening i de senere år fået hundredvis af henvendelser fra borgere, der har bedt om foreningens hjælp, fordi de har manglet en plantebaseret valgmulighed på hospitaler, plejehjem, i daginstitutioner m.v. Han henviser også til undersøgelser fra Coop Analyse, som viser, at en stor del af befolkningen ser med velvilje på ønskerne om mindre kød og mere grønt.

Halvdelen ønsker grøn valgmulighed

Ifølge Coop Analyse mener halvdelen af danskerne, at vegetariske måltider altid bør være tilgængelige i offentlige institutioner, mens kun et lille mindretal er imod. Opbakningen er stigende, og det samme er antallet af danskere, der selv ønsker at spise mindre kød.

Dansk Vegetarisk Forening håber derfor, at flere kommuner vil følge eksemplet fra Aalborg.

»Vi kommer ikke udenom, at der skal skæres kraftigt ned på kød og andre klimabelastende fødevarer i de offentlige køkkener, hvis vi skal nå klimamålene. Vi håber derfor, at landets andre kommuner vil følge det gode eksempel og indføre en plantebaseret valgmulighed. Der er ingen undskyldninger for ikke at vedtage det samme i alle andre kommuner«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Tidligere i år besluttede et flertal i Folketinget bestående af SF, Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og Kristendemokraterne at pålægge regeringen »inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for at indføre en 100 pct. plantebaseret valgmulighed« i de offentlige køkkener. 

Den undersøgelse ser Dansk Vegetarisk Forening gerne færdiggjort hurtigst muligt. Ellers kan det let ende med alene at blive kommunernes alene at foretage den grønne kostomstilling.

»Vi risikerer at stå i en situation, hvor borgerne i de mest ambitiøse kommuner får en grøn valgmulighed, mens borgere i andre kommuner fortsat bliver spist af med utilstrækkelige måltider eller tvunget til at spise kød. Derfor er vores største ønske, at Folketinget tager stilling til sagen. Men indtil det sker, er der intet, der forhindrer kommunerne i at gå forrest«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.