USA igen med i Paris-aftalen om klodens klima

Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris har på forhånd varslet et opgør med Donalds Trumps kulsorte klima- og miljøpolitik. Foto: Gage Skidmore

Joe Biden skriver under og melder igen USA ind i Paris-aftalen med virkning fra fredag 19. februar. Kan få den grønne omstilling op i gear.

KLIMA – USAs præsident Joe Biden skrev 20. januar under på, at USA ville vende tilbage til den globale klimaaftale, Paris-aftalen. Fredag er en venteperiode på 30 dage gået, og dermed har USA igen tilsluttet sig klima-aftalen, som den tidligere præsident Donald Trump meldte landet ud af, da han kom til magten for fire år siden.

Det var bekvemt for USA, som er det land i verden, som historisk set har udledt flest drivhusgasser. Målt pr. indbygger ligger USA stadig helt i top, mens Kina med 1,4 milliarder indbyggere nu er det land i verden, der udleder flest drivhusgasser.

Trump: Klimakrisen er et fupnummer

Donald Trump bekæmpede indædt klima-, miljø, og naturreguleringer, der kunne spænde ben for genåbning af kulminer, forhindre olieboringer i fredede område og blokere for industriens udnyttelse af naturressourcer. Trump påstod hårdnakket, at videnskabens meldinger de seneste årtier om den eskalerende klimakrise var et fupnummer.

En opgørelse foretaget af New York Times viser, at Donald Trump i løbet af sine fire år i Det Hvide Hus afskaffede eller svækkede op mod 100 klima-, natur-, og miljøreguleringer. Mange af dem indført af hans forgænger på præsidentposten, Barack Obama.

På falderebet fremskyndede Trump blandt andet salget af licenser til at bore efter olie og gas i et sårbart naturområde på 7,7 millioner hektar i Alaska.

Kan sætte skub i den grønne omstilling

Joe Biden fremlagde i valgkampen en klimaplan, som er blevet betegnet som »den mest ambitiøse«, som nogen præsidentkandidat hidtil har fremlagt.

Biden har nu fire år til at gøre alvor af planen om at skrue markant ned for USA´s bidrag til den globale klimakrise. Ifølge planen skal USA satse grønt og bygge langt flere vindmøller, solceller og skifte til elbiler. Det vil formentlig skabe nye grønne arbejdspladser, også i Danmark.

»Den kommende præsident har høje grønne ambitioner, som dansk erhvervsliv er klar til at hjælpe med at indfri. Hvis USA går aktivt ind i klimakampen, vil det både sætte skub i den grønne omstilling af verdens største økonomi og samtidig kaste nye eksportordrer af sig til danske virksomheder,« lød det fra direktøren i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, kort tid efter det amerikanske præsidentvalg, som blev afholdt 3. november 2020.