

Donald Trump har ifølge New York Times afskaffet eller svækket op mod 100 klima- og miljøreguleringer. På falderebet vil han fremskynde salget af licenser til at bore efter olie og gas i sårbart naturområde i Alaska.
Selv om den Donald Trump har tabt det amerikanske præsidentvalg, vil hans klimapolitik trække sit spor over planetens tilstand mange år ind i fremtiden.
Det skriver Politiken med henvisning til den amerikanske avis New York Times.
En opgørelse i New York Times viser, at Donald Trump i løbet af sine fire år i Det Hvide Hus har slækket eller fjernet henved 100 love og regulativer inden for klima, miljø og natur.
Ifølge avisen vil det tage Biden et par år blot at genindføre de strengere miljøkrav fra Obamatiden, som Trump har afskaffet. Men det vil blive langt sværere og mere tidskrævende at indføre nye klimakrav, end det var for Trump at fjerne dem.
»Fire år med Trump vil have store klimaomkostninger for både USA og resten af verden«, siger klimaforskeren Hannah Pitt fra den uafhængige institution Rhodium Group, der står bag en rapport om konsekvenserne af Trumps klimapolitik.
Bidens ambitiøse klimaplan
Biden har ifølge flere medier fremlagt en særdeles ambitiøs klimaplan med fokus på vedvarende energi og nye grønne jobs i modsætning til Trump, som ville genåbne kulminerne i det amerikanske rustbælte for at skabe fremgang for de tidligere industri- og kulminearbejdere.
Men ifølge Politiken vil Bidens klimaplan koste over 10.000 milliarder kroner. En grøn revolution med et sådan prisskilt vil republikanerne næppe lægge stemmer til, skriver avisen.
Grønt lys til olieboringer i Alaska
Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil Trump og hans regering forsøge at fremskynde salget af nye licenser til at bore efter olie og gas i et sårbart naturområde i Alaska, Arctic National Wildlife Refuge, før Joe Biden den 20. januar bliver indsat som ny præsident.
Området, der omfatter 7,7 millioner hektar, har været fredet i årtier, indtil Trump med hjælp fra et flertal af republikanere i 2017 fik fjernet forbuddet. Miljøorganisationer og den kommende demokratiske præsident er imod udvinding af olie i Arctic National Wildlife Refuge, mens en alliance af republikanske politikere og olieindustrien længe har presset på for at få adgang til at udnytte olie- og gasressourcerne i det økologisk sårbare område.
Trump-administrationen seneste udmelding om at fremskynde planerne, selv om adskillige store amerikanske banker klart har tilkendegivet, at de ikke ønsker at finansiere olie- og gasudvining i det arktiske område.