Solceller som motor i den grønne omstilling undervurderes

Vi kigger ind i en fremtid, hvor energi fra solceller bliver endnu billigere end i dag. Det harmonerer ikke med de modeller, der danner grundlag for politiske beslutninger om energiinvesteringer, siger Marta Victoria. Foto: Colourbox

Man kan ikke bruge konservative estimater fra gamle energisystemer, når man skal modellere fremtidens. Solcelleteknologi har gennemgået en dramatisk udvikling de seneste år, som gør det til en meget vigtig spiller i fremtiden, siger forsker.

SOLCELLER – Det er konklusionen i ny forskning fra en række forskningsinstitutioner og solcelleeksperter verden over, oplyser forsker Aarhus Universitet.

En række solcelleforskere og -eksperter fra universiteter og vidensinstitutioner i USA, Europa, Japan og Australien har med Aarhus Universitet i spidsen publiceret en artikel i det videnskabelige tidsskrift Joule, der slår fast, at solcellers rolle i fremtidens energisystemer burde være væsentligt større, end der lægges an til.

Solcelleteknologi har nemlig gennemgået en dramatisk udvikling de seneste 14 år, som gør, at teknologien allerede i dag er billigere, end den ellers bliver vurderet til i de modeller, som bl.a. FN-organisationen Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) benytter for sine 2050-scenarier.

»Og der er god grund til at tro, at den udvikling fortsætter«, siger adjunkt Marta Victoria, Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet, som er førsteforfatter på artiklen.

Energi fra solceller

Ifølge hende forskes der intenst i solcelleteknologi, dets integration i energisystemer og synergieffekt med andre industrier.

»Der er flere innovative teknologier på vej, som kan skubbe yderligere til den udvikling. Vi kigger altså ind i en fremtid, hvor energi fra solceller bliver endnu billigere end i dag. Det harmonerer ikke med de modeller, der danner grundlag for politiske beslutninger om energiinvesteringer,« siger Marta Victoria.

Hun siger, den anslåede pris for elektricitet fra solceller sættes for højt i regnemodellerne, og samtidig er modellerne alt for konservative i forhold til den mulige andel af vedvarende energi i et energisystem.

»Flere modeller har eksempelvis et indbygget max niveau på 30 pct. elektricitet fra vedvarende energikilder. Erfaringer fra eksempelvis Danmark viser tydeligt, at en højere andel sagtens lader sig gøre. Og det er samme historie med prisen. Samtlige modeller, som IPCC benytter til deres rapporter, regner med en pris, der falder til minimum 1 euro pr. installeret watt i år 2050. Men den gennemsnitlige pris i dag er allerede billigere. Altså her 30 år før,« siger hun.

Ifølge forskerne er problemet simpelthen, at modellerne ikke har taget højde for, hvor hurtigt udviklingen inden for solceller er gået.

Eksponentiel vækst siden 2007

Siden 2007 har solenergiproduktion oplevet en massiv eksponentiel vækst på verdensplan. En rivende udvikling, der ikke er set lignende for nogen anden energikilde.

Og det betyder, at når IPCC kigger ind i fremtidige energisystemer baseret på disse modeller, syner solcelleteknologi slet ikke så attråværdig, som den rent faktisk er.

Hun er ikke i tvivl om, hvordan verdenssamfundet hurtigst og billigst kommer i mål med Paris-aftalen, der handler om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader Celsius: Der skal satses massivt på vedvarende energikilder – og i særdeleshed solenergi.

»Man kan ikke bruge konservative estimater fra gamle energisystemer, når man skal modellere fremtidens, som er helt anderledes. Vi er nødt til at indse, at solcelleteknologi har gennemgået en dramatisk udvikling de seneste år, som gør det til en meget vigtig spiller i fremtiden. Ellers bliver den grønne omstilling af vores energisystemer simpelthen for dyr,« siger adjunkt Marta Victoria.